Idén több mint 120 vállalkozás jelentkezett a Generali 15 milliós összdíjazású fenntarthatósági pályázatára

Hírek2023. nov. 27.Növekedés.hu

Az EnterPrize célja a jó gyakorlatok díjazása és a szemléletformálás

A súlyos válságok, melyek az elmúlt években jellemezték a mindennapok mellett a gazdasági környezetet is, komoly kihívások elé állítják az európai kis- és középvállalkozásokat.

A pénzügyi megpróbáltatásokon felül a fenntarthatósági törekvések megvalósítása is egyre nagyobb erőfeszítést igényelnek. Éppen ezért, a szektor megsegítése céljából, hívta életre a Generali Csoport az

EnterPrize nemzetközi vállalkozásfejlesztő és szemléletformáló programot,

melynek fenntarthatósági pályázata idén is kiemelkedő népszerűségnek örvendett hazánkban.

A Generali Csoport EnterPrize kezdeményezéséhez a hazai Generali Biztosító immáron harmadik éve csatlakozik. A program keretében megvalósuló fenntarthatósági pályázaton a zsűri

idén több mint 120 projekt közül választotta ki a legjobbakat.

A kkv-k három kategóriában – a környezetvédelem, a munkavállalói jóllét, valamint a mikrokörnyezet iránti felelősségvállalás témájában – nevezhettek.

Projektenként 5 millió forint támogatás a díj

A Sudár birtok

(melynek gazdasági folyamataiért az Omnicont Kft. felel) a környezetvédelem témakörében benyújtott pályázatával aratott győzelmet. A hagyományos értékeken alapuló, modern, családi fűszer- és gyógynövénytermesztő biogazdaság 100%-ban vegyszermentesen működik.

Az általuk feldolgozott növényekből készülő termékek

tartósító-, adalék- és színezőanyag-mentesek.

A birtokon megváltozott munkaképességű kollégák is dolgoznak. A díjból saját termesztésű alapanyagból készített, vegán, gluténmentes krémleveseket fejlesztenek.

Munkavállalói jóllét kategóriában a

Ganzair Kompresszortechnika Kft.

nyerte el a támogatást. A vállalat gáz-, ipari levegő, járműkompresszorok, áramfejlesztők és a hidrogéntechnológia területén az egyedüli hazai gyártó, egyben rendszerintegrátor.

A vállalat

villamosenergia-felhasználásának 100%-át napelemes rendszer biztosítja,

és hazánk első két zöldhidrogén-projektjének technológiai beszállítói. Az elnyert összegből a közösségi terek átalakítását, egy fitnesz-sarok létrehozását, egészségmegőrző és csapatépítő aktivitások megvalósítását tervezik.

A mikrokörnyezet iránti felelősségvállalás kategóriában a

3R-BioPhosphate Kft.

lett a győztes. A vállalat nemzetközi szinten vezető szerepet tölt be a zéró emissziós pirolízis technológia és az ezzel előállított különböző biotermékek kutatás-fejlesztésében, tervezésében és teljes iparosításában.

Fő profiljuk a mezőgazdasági és élelmiszeripari melléktermékek újrafeldolgozása és hozzáadott értékű újrahasznosítása. Az EnterPrize támogatásával

céljuk a BioFarm gyógy-fűszernövény és zöldség körforgásos-önfenntartó mintakert és közösség létrehozása,

mivel fontosnak tartják a lakosság ösztönzését a fenntartható és körforgásos kertészkedésre.

A kis- és középvállalkozások fenntartható működésre való átállásának támogatása számottevő gazdasági szerepük okán komoly jelentőséggel bír, éppen ezért a Generali most és a jövőben is elkötelezett lesz a kkv-szektor megsegítése és a fenntarthatósági szemléletformálása mellett.(X)