Ipari adat: Az autógyártás is a kapacitások alatt dolgozhatott

Hírek2024. feb. 6.Növekedés.hu

Ma reggel ipari termelési és kiskereskedelmi forgalmi adatokat tett közzé a Központi Statisztikai Hivatal a tavalyi utolsó hónapra vonatkozóan. A fogyasztási indikátor naptárhatástól megtisztított mutatója ismét javult: mindössze 0,2 százalékkal esett az éves index decemberben, havi alapon 1,4 százalékkal emelkedett a volumen.

Az élelmiszer jellegű üzletek eladásai 1,3, az üzemanyag-forgalom 3,8 százalékkal nőtt, ugyanakkor a tartós cikkeké 3,0 százalékkal csökkent. Ez utóbbi a konjunktúra ciklikus állapotát leginkább jelző szegmens.

Tavaly az év egészében a forgalom volumene 7,9%-kal kisebb volt, mint 2022-ben - írja Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője.

A kilábalás januártól folytatódhat. Egyrészt az üzemanyag-árstop kivezetése okozta rendkívül magas tavalyi bázis januártól teljes mértékben kiesik. Másrészt a reálbérek újbóli, tényleges emelkedése főként, szintén januártól esedékes, így valójában onnantól éreztetheti hatását a volumenek változása.Az ipari termelési adatok tekintetében a termelés volumene éves szinten 8,7 százalékkal csökkent a munkanaphatással igazított adatok szerint. Az érték elmaradt a -7,8 százalékos elemzői konszenzustól.

Havi szinten az általános európai trendekkel párhuzamosan 0,3 százalékkal mérséklődött az ipari kibocsátás a szezonálisan és munkanaptényezővel igazított adat szerint.

Az év vége jellemzően nem a termelés felfutásának időszaka, így a novemberi zuhanás utáni visszapattanás még várat magára. A termelés 2023-ban 5,5%-kal kisebb volt, mint az azt megelőző évben.

A decemberi ipari termelési adat részleteit jövő héten ismerteti a KSH. A hivatal kommentárja szerint: „2023. decemberben a feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés volumene.

Mindössze három alágban nőtt a kibocsátás, a legnagyobb mértékben a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban”. Kedvezőtlenül hat a hazai kibocsátásra az általánosan továbbra is gyengélkedő európai konjunktúra is.

A tavalyi év számottevő részében jól teljesítő autó- és akkumulátorgyártás is mélyen a kapacitásai alatt termelhetett.

A termelési kilátások rövidtávon továbbra is meglehetősen ködösek: a konjunktúraindexek egyelőre Európa-szerte csak minimális életjeleket mutatnak. Ahogy itthon is, a kontinens szerte is a pozitív reálbérek jelenthetik majd a növekedés húzóerejét az idei évben, ezzel együtt más mozgatórugó egyelőre nem körvonalazódik, ami behatárolja a feldolgozóipar perspektíváit is.

Középtávon a termelésbe lépő jelentős kapacitásbővítések – főként a járműiparban, valamint szintén az akkumulátorgyártás terén – a kibocsátás érdemi fellendülését eredményezhetik.

A kedvező hatások kiaknázása azonban változatlanul leginkább a globális konjunktúra helyreállásának függvénye lesz.