Izraeli háború: brutális vérengzés Gázában - a felek egymásra mutogatnak

Hírek2023. okt. 18.D.J./MTI

Ez történt az izraeli háború 11-dik napján:

- A jelentések szerint több száz ember halt meg a Gázai övezet egyik zsúfolt kórházában történt nagy erejű robbanásban, ami a legtöbb halálos áldozatot követelte a blokád alatt álló területen a Hamász és Izrael közötti konfliktusban, azóta hogy a fegyveresek 2007-ben átvették a hatalmat az övezetben.

- Az Iszlám Dzsihád terrorszervezet elhibázott rakétakilövése okozta a kórházi robbanást a Gázai övezetben - közölte az izraeli hadsereg kedd este.

- A Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium közölte, hogy legalább 500 ember halt meg kedd este az al-Ahli al-Arabi, más néven a Baptista kórház elleni légicsapásban, amelyért szerintük Izrael a felelős.

A gázai polgári védelem szóvivője a halottak számát körülbelül 300-ra tette.

- A gázai egészségügyi hatóságok szerint legalább 3000 ember halt meg az izraeli bombázásokban október 7-e óta. Legalább 940 gyermek és 1032 nő halt meg - közölte a Hamász kormányzati médiahivatal.

- Az izraeli katonai hírszerzés vezetője elmondta, hogy felelősséget vállal azokért a hírszerzési hibákért, amelyek a Hamász október 7-i meglepetésszerű támadásához vezettek.

- Az ENSZ emberi jogi hivatala szerint Izrael gázai ostroma és az ottani evakuálási parancs a civilek erőszakos áthelyezésére

nemzetközi bűncselekményének minősülhet.

- Az ENSZ kulturális szervezete, az Unesco megerősítette, hogy az izraeli konfliktusban október 7-e óta kilenc újságírót öltek meg szolgálata közben, és „a halálos áldozatok száma tovább emelkedhet” – közölte az ügynökség.

- Nem utazik Jordániába az amerikai elnök - közölte a Fehér Ház washingtoni idő szerint kedd délután, miután Jordánia lemondta a Joe Biden részvételével tervezett regionális csúcstalálkozót a Gázai-övezet egyik kórházát érő rakétatámadás miatt.

- Az Egyesült Államok folytatja a fegyverszállítást Izrael számára, amihez nem szab feltételeket - közölte a védelmi minisztérium helyettes szóvivője kedden. Sabrina Singh a Pentagon sajtótájékoztatóján elmondta, hogy október 12-16. között öt C-17-es szállítógép érkezett Izraelbe fedélzetén biztonsági támogatással. A szóvivő többször kijelentette, hogy az Egyesült Államok határozottan azt várja Izraeltől,

hogy tartsa be a "háború törvényeit", ami meghatározása szerint azt jelenti, hogy katonai akcióknak civilek nem válnak célpontjává.

- A civil lakosságot mindenütt és minden körülmények között védeni kell, a gázai kórház ellen kedden elkövetett támadás a helyzet drámai súlyosságára hívja fel a figyelmet - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben.

- Németország elkötelezett Izrael biztonsága és léte mellett - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár keddi tel-avivi látogatásán, amelyet szolidaritásból tett a Hamász palesztin terrorszervezet Izrael ellen indított támadása miatt.

- A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet közölte, hogy izraeli légitámadásban meghalt az egyik katonai parancsnoka - jelentette a helyi média kedden.

- Az izraeli hadsereg nem csak szárazföldi hadműveletben gondolkodik, "mindenki szárazföldi offenzíváról beszél, de más is megtörténhet" - közölte kedden újságírókkal Richard Hecht, az izraeli hadsereg szóvivője.

Izrael a gázai szárazföldi bevonuláson kívül más lehetőségeket is mérlegel a háború következő szakaszaiban - közölte Hecht részletek elárulása nélkül. A Walla hírportál értesülése szerint a tervezett nagyszabású szárazföldi hadműveletet Izrael elhalasztotta

egy ismeretlen időpontra Joe Biden amerikai elnök szerdai látogatása miatt.

- Londoni pénzügyi elemzők szerint már az előzetes és részleges mérőszámok is arra vallanak, hogy Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet háborúja miatt megrendült a globális üzleti bizalom.

- Legkevesebb 21 francia állampolgár vesztette életét a Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni támadásában, és további 11 eltűnt, közülük többen nagy valószínűséggel a Hamász túszai - közölte a francia külügyminisztérium.

- A holland kormány további 10 millió eurót (mintegy négymilliárd forint) ad a gázai lakosok humanitárius megsegítésére - jelentette be Liesje Schreinemacher holland külkereskedelmi és fejlesztési együttműködésért felelős miniszter kedden.

- Mintegy félmillió izraeli és hétszázezer gázai hagyta el otthonát a háború miatt - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja.

Az izraeli hadsereg a mobiltelefonok számának változásából látja, hogy mely térségeket ürítették ki a Gázai övezet egyes részein - értesült a ynet. Az izraeli hadsereg ott hajt végre légicsapásokat, ahol megfigyelőrendszere alapján kevesebb kárt okoz az ártatlanoknak - jelentette a portál a The New York Timesban megjelent írásra hivatkozva.

A mobiltelefonok száma becslést ad a hadseregnek a Gázai övezet északi részéről délre menekült emberek számáról. Hétfő délután a telefonok alapján az észak-gázai térség korábbi 1,1 millió lakójából már mintegy 700 ezren távoztak délre.

- Izraeli megölt négy beszivárgó terroristát a libanoni határnál, akik robbanószerkezetet próbáltak elhelyezni Hanita kibuc közelében - közölte a hadsereg szóvivője kedd reggel.