Kaotikus helyzet a bombázások alatt álló Gázai övezetben

Hírek2023. okt. 21.Növekedés.hu

Megnyitották az Egyiptomot a Gázai övezettel összekötő rafahi határátkelőt, ahol segélyszállítmányok érkeznek a körbekerített, és bombázás alatt álló Gázai övezetet. A lakosság az izraeli támadások elől próbál délre menekülni, a helyzet kaotikus.

Reggel óta 20 kamion gyógyszer segélyszállítmány lépte át az egyiptomi határt Rafahnál, a szállítmány csak csepp a tengerben a 2,3 milliós lakosságú övezetnek. 

Az övezetben alig van ivóvíz és élelem, az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres szerint a jelenleginél sokkal több segélyszállítmányra lenne szükség - írja a The Guardian.

A főtitkár szerint borzalmas állapotok uralkodnak az övezetben, a kórházak is alig működnek, mert nincs megfelelő áramszolgáltatás, de nincs elegendő üzemanyag, víz, élemiszer és gyógyszer sem.

Az izraeli hatóságok ellenőrzik a kamionokat, és garanciát kérnek, hogy a segélyek nem kerülhetnek a Hamász kezére. A határátkelő megnyitásáról Izrael, az Egyesült Államok és Egyiptom között született megállapodás tegnap az ENSZ közvetítésével. 

A Gázai övezet már a háború kirobbanása előtt is rendszeres segélyszállítmányokból élt, az egyiptomi határ lezárásával az üzemanyag és élelmiszer-utánpótlás megszűnt, az izraeli hatóságok pedig elzárták az áram- és vízszolgáltatást a Hamász támadása után.

Izrael szombatra virradó éjszaka folytatta a Gázai övezet célpontjainak heves bombázását, miután Benjamin Netanjahu miniszterelnök "győzelemig tartó harcot" ígért. Mindezt azt követően, hogy az enklávét uraló Hamász csoport szabadon engedte az első két túszt - írja az Euronews.

Miután Benjamin Netanjahu jelezte, hogy Izrael nem tart szünetet a légi támadásokban és a várható szárazföldi invázióban, a hadsereg közölte, hogy a vadászgépek "számos Hamász-terrorista célpontot támadtak a Gázai övezetben", köztük parancsnoki központokat és többszintes épületekben lévő harci állásokat - írja a Reuters.

A palesztin média szerint az izraeli repülőgépek hat házra mértek csapást a Gázai övezet északi részén, a világ egyik legsűrűbben lakott tengerparti enklávéjában, ahol legalább 19 ember meghalt és több tucatnyian megsebesültek.

Az izraeli hadsereg arról számolt be, hogy a Gázai övezetből indított újabb rakéták lőtték a dél-izraeli határ menti településeket hajnal előtt, majd szünet következett, amíg a palesztin enklávétól mintegy 40 kilométerre északra fekvő Aszód kikötővárosban meg nem szólaltak a szirénák. Egyik incidensnek sem volt azonnali híre áldozatokról.

Jelentős rendőri készültség mellett hatalmas tüntetés volt szombaton Londonban a palesztinok mellett. A Scotland Yard kora esti első becslése szerint a Palestine Solidarity Campaign nevű szolidaritási kampánycsoport szervezte demonstráción százezren vettek részt - számol be az MTI.

A menet a londoni kormányzati főutcához, a Whitehallhoz vonult; innen nyílik a Downing Street, amely a brit miniszterelnökök hivatalának és rezidenciájának nyújt otthont.

A Scotland Yard már előre felhívta a szombati tüntetés résztvevőinek figyelmét arra, hogy nem nézi tétlenül, ha a demonstráción gyűlölet vezérelte bűncselekmények elkövetését észleli; ilyen esetekre a londoni rendőrség beavatkozást helyezett kilátásba.