Izraeli konfliktus: ez hozhatna fordulatot a háborúban az egyik Hamász vezető szerint

Hírek2023. okt. 19.D.J./MTI

Ez történt az izraeli háború 12-dik napján:

- A Hamász ciszjordániai politikai vezetője azt mondta, hogy szerinte a csoport hajlandó lenne elengedni néhány túszt, ha Izrael beleegyezne egy 24 órás tűzszünetbe. Hasszán Juszef sejk a Globe and Mailnek adott interjújában azt mondta, hogy a Hamásznak nem érdeke a nők és gyermekek túszként való fogva tartása, és valószínűleg hajlandó lenne elengedni őket és a külföldi túszokat, ha Izrael beleegyezne az ellenségeskedések szüneteltetésébe,

hogy a humanitárius segélyek bejuthassanak Gázába.

- Joe Biden amerikai elnök támogatásáról biztosította szerdán Izraelt, és humanitárius segélyeket sürgetett a gázai civileknek egynapos izraeli látogatásának végén mondott beszédében.

- Az Egyesült Államok szankciókat vet ki a Hamász palesztin terrorszervezet számos tagjára, illetve pénzügyi és vagyonkezelő érdekeltségeire - közölte az amerikai pénzügyminisztérium szerdán. A büntetőintézkedések a palesztin fegyveres szervezet Gázai övezetben, Szudánban, Törökországban, Algériában és Katarban tevékenykedő összesen 10 tagjára vonatkoznak,

akik segítenek fenntartani és működtetni a Hamász több elemből álló befektetési portfólióját.

- Az Egyesült Államok helyi idő szerint kedd este a legmagasabb fokozatú utazási figyelmeztetést léptette életbe Libanonra vonatkozóan az amerikai állampolgárok számára. A külügyminisztérium arra kéri az amerikaiakat, hogy ne utazzanak az Izraellel szomszédos közel-keleti országba, az intézkedést az ottani kiszámíthatatlan biztonsági körülményekkel indokolták.

A közlemény szerint kockázatot jelentenek az Izrael és a libanoni Hezbollah, valamint egyéb iszlamista fegyveres szervezetek közötti tüzérségi harcok és rakétatámadások.

- Nincs mentség a civilekkel teli gázai kórház megtámadására - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán azzal kapcsolatban, hogy a Gázai övezetben lévő Al-Ahli Baptista Kórházat kedden este találat érte, és hivatalos források szerint több mint 500 ember vesztette életét.

- Izrael újabb bizonyítékokat tett közé szerdán az Iszlám Dzsihád felelősségéről a gázai kórház melletti robbanásban. Az izraeli hadsereg szóvivője nyilvánosságra hozott több, terroristák között kedd este, a gázai Al-Ahli kórház melletti robbanás után lehallgatott beszélgetést, melyekből az derül ki, hogy

a Hamász tudott az Iszlám Dzsihád felelősségéről, és szándékosan állította, hogy Izrael bombázta a kórházat.

- Az Egyesült Államok kormánya közzétett egy értékelést, amely szerint Izrael nem felelős egy gázai kórházban kedden történt robbanásért, amely a Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint több száz civil halálát okozta.

- Rendőrökre támadtak palesztinpárti és Izrael-ellenes tüntetők Berlinben kedd este és éjjel több megmozduláson. A Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság szerdai összefoglalója szerint a német főváros Neukölln nevű kerületében több spontán tüntetésen palackokkal, kövekkel, pirotechnikai eszközökkel dobálták meg a rendőröket.

- Abdel Fatah esz-Szíszi egyiptomi elnök beleegyezett, hogy megnyitják a rafahi határátkelőt a Gázai övezetbe, hogy 20 teherautó humanitárius segélyt szállíthasson.

- Joe Biden szerdán elmondta, hogy Izrael beleegyezett abba, hogy a 11 napos teljes blokád után megnyíljon az egyiptomi-gázai határ az élelmiszer-, víz- és gyógyszerszállítmányok előtt,

azzal a feltétellel, hogy a humanitárius segélyt a Hamász nem irányítja át saját használatra.