Izraeli konfliktus: Tel-Avivot is lőtte a Hamász

Hírek2023. nov. 17.Sz.A./MTI

Telefonon tárgyalt Tamim bin Hamad Al Thani katari emír és Joe Biden amerikai elnök, megállapodtak, hogy az izraeli túszokat el kell azonnal engedni, valamint egyeztettek a Gázai övezetbe irányuló segélyekről is - írja a Haaretz izraeli lap.

Észak és Dél-Izraelben egész nap szóltak a légicsapásokra figyelmeztető szirénák, a Hamász Tel Aviv külvárosát is rakétákkal lőtte - számol be a Haaretz izraeli lap. 

- Izrael északi részén négy izraeli katona megsebesült, a Hezbollah Libanonból páncéltörő rakétákkal lőtt rá katonai célpontokra. Az izraeli hadsereg válaszul megtámadta a Hezbollah támaszpontjait, ahonnan a rakétákat kilőtték.

- Az izraeli hadsereg déli részének vezetője, Jaron Finkelman szerint a Hamász minden gázai kórház körül jelen volt, és a mai nap során is folytatták az alagútrendszerek felszámolását az Al Sifa kórház közelében.

- A ciszjordániai Dzsenin városában öt Hamász harcos vesztette életét tűzharc során. Az izraeli hadsereg és a Sin Bét belső elhárítás közösen hajtott végre egy Hamász ellenes akciót egy palesztin menekülttáborban, ahol több fegyvert elkoboztak, és több mint 20 főt letartóztattak.

- A palesztin egsézségügyi hatóság szerint október 7-e óta 11 240 ember vesztette életét a harcokban.

. Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari bejelentette, hogy a Gázai övezet déli részébe is be fognak nyomulni ott és akkor, és amikor megfelelőek lesznek a körülmények, az izraeli hadsereg feltételei szerint.

- Telefonon tárgyalt Tamim bin Hamad Al Thani katari emír és Joe Biden amerikai elnök, megállapodtak, hogy az izraeli túszokat el kell azonnal engedni, valamint egyeztettek a Gázai övezetbe irányuló segélyekről is - írja a lap.

Izrael hadikabinetje a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet elleni háború közepette engedélyezte napi két tartály dízelolaj szállítását a Gázai övezetbe - jelentette a helyi média.

Az üzemanyagot az ENSZ számára vihetik be Egyiptomból a rafahi átkelőn keresztül. Egy meg nem nevezett politikai vezető úgy nyilatkozott, hogy Izrael az Egyesült Államok kérését teljesíti, és ez a lépés nagyobb nemzetközi mozgásteret ad a Hamász felszámolásában.

A gázolaj mennyisége lehetővé teszi az ivóvíz-, és a szennyvízhálózat minimális fenntartását annak érdekében, hogy megakadályozzák járványok kitörését, amelyek Izraelre is átterjedhetnének - indokolták a döntést.Tel-Aviv mind ez idáig azért nem engedte meg üzemanyag bevitelét az övezetbe, mert szerinte a Hamász használná fel katonai célokra. 

Kilenc izraeli nagyszülő, akinek Gázába hurcolták az unokáját, motorral a Gázai övezet határára hajtott csütörtökön, és azt követelte, hogy cseréljék ki őket unokáikra. "Vigyenek el minket az unokáink helyett" - kiabálták.

"Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a túszok minél előbb hazatérhessenek. Mi, öregek készek vagyunk megfizetni visszatérésük árát"- mondta az egyik nagyapa. Elmondták: azért jöttek motorral a határra, mert a Hamász terroristái is így rabolták el az unokáikat.

A 87 éves, Tel-Avivból érkezett Debora Lesem elmondta, hogy ruháival és gyógyszereivel teli csomaggal jött, hogy kicseréljék őt elrabolt unokájára, a 23 éves Roni Lesemre - írja az MTI.