Javult a gazdasági hangulat az euróövezetben januárban

Hírek2023. jan. 30.MTI

Januárban a várakozásokat meghaladó mértékben már a harmadik hónapja javult a gazdasági hangulatindex az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG ECFIN) hétfői közleménye alapján.

Az euroövezet gazdasági hangulatindexe (Economic Sentiment Indicator, ESI) az előző havihoz képest 2,8 ponttal 99,9 pontra, június óta a legmagasabbra emelkedett januárban, jóval meghaladva a 97,0-es piaci várakozásokat.

A hangulatindex javulása a mérséklődő inflációs nyomásnak és a gazdasági szereplők körében javuló hangulatnak köszönhető annak ellenére is, hogy a régióban csekély mértékű recesszió várható az első negyedévben.

Az ESI már kezdi megközelíteni a hosszú távú átlagot.

Az Európai Unióban 2,3 ponttal emelkedett az ESI 98,0 pontra.

A foglalkoztatási várakozások indexe (Employment Expectations Indicator, EEI) is javult januárban, 2,3 ponttal 108,5 pontra az EU-ban és 2,7 ponttal 110,1 pontra az euróövezetben.

A legnagyobb euróövezeti nemzetgazdaságok közül Franciaországban 4,4 ponttal, Spanyolországban 2,7 ponttal, Németországban 2,5 ponttal, Olaszországban 1,7 ponttal és Hollandiában 0,5 ponttal emelkedett januárban az ESI.