Jó hírek érkeztek a német gazdaságról

Hírek2023. aug. 15.MTI

Javult a ZEW gazdaságkutató intézet németországi és euróövezeti gazdasági hangulatindexe augusztusban.

A ZEW (Leibniz-Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) kedden azt közölte, hogy hat hónapra előretekintő németországi gazdasági hangulatindexe (economic sentiment index, ESI) mínusz 12,3 pontra javult augusztusban a júliusi mínusz 14,7 pontról. Az elemzői várakozások átlagában a júliusival megegyező, mínusz 14,7 pont szerepelt augusztusra.

A mutató az idén januárban először tért vissza a pozitív tartományba 2022 februárja, az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta, azonban májusban ismét negatívra váltott.A felmérésbe bevont németországi gazdasági szereplők megítélése az aktuális környezeti feltételekről jelentősen romlott, a mutatószám mínusz 71,3 pontra csúszott vissza a júliusi mínusz 59,5 pontról.

A ZEW euróövezeti gazdasági hangulatmutatója mínusz 5,5 pontra erősödött a júliusi mínusz 12,2 pontról, míg jelenlegi helyzeti mutatója augusztusban mínusz 42 pont volt a júliusi alacsonyabb, mínusz 44,4 pont után. 

Achim Wambach, a ZEW elnöke egyebek között azt mondta, hogy a ZEW gazdasági hangulatmutató továbbra is negatív tartományban van, bár enyhe javulást mutat az előző hónaphoz képest. A pénzpiaci szakértők így a gazdasági helyzet enyhe felfutására számítanak az év végére. Kiemelte továbbá, hogy a választ adók összességében nem számolnak további kamatemeléssel az eurózónában és az Egyesült Államokban.

A mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet 1991 óta havi rendszerességgel végzi el a felmérését bankok, biztosítótársaságok és kiválasztott vállalatok megkérdezésével.