A két legnagyobb jegybankra figyel a világ

Hírek2023. jún. 11.MTI, Növekedés.hu

Az ipari termelés áprilisi teljesítményéről szóló második becslést és az építőipar áprilisi kibocsátásának adatait publikálja jövő héten a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Külföldön a Fed és az Európai Központi Bank tart kamatdöntő ülést.

Szerdán az ipari termelés áprilisi adatait közli második becslése alapján a KSH. A június 7-én kiadott első becslés szerint áprilisban az ipari termelés volumene 8,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, márciushoz mérten 2,5 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés volumene. Csak két alág kibocsátása nőtt: a legnagyobb súlyú járműgyártásé, valamint a villamos berendezés gyártásáé.

Szintén szerdán jelenik meg az áprilisi építőipari statisztika. Márciusban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 9,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, amiben szerepet játszott a bázisidőszaki magas kibocsátás is. Az épületek építésének termelése 13,2, az egyéb építményeké 1,6 százalékkal csökkent.

Az első negyedévben az építőipar termelői árai - egyes építőanyagok jelentős drágulása miatt - 24,1 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A jövő héten tart kamatdöntő ülést az amerikai Fed, és az Európai Központi Bank is. 

A Fed kamatszintje (2018-2023 május, forrás: tradingeconomics)

A Fed kamatszintje (2018-2023 május, forrás: tradingeconomics)

A Fed esetében megosztottak az elemzők: a többség szerint az emelkedést mutató munkanélküliségi adatok és az infláció csökkenése (4,9%) miatt a jegybank megállhat a kamatemelési ciklussal a jelenlegi 5 - 5,25 százalékos szinten.

Az Európai Központi Bank kamatszintje (2022 május-2023 május, forrás: tradingeconomics)

Az Európai Központi Bank kamatszintje (2022 május-2023 május, forrás: tradingeconomics)

Az EKB esetében szinte biztosra vehető a 25 bázispontos kamatemelés, az euróövezetben májusban 6,1 százalékos inflációt mértek, ami háromszor nagyobb az EKB inflációs céljánál.

Az EKB az inflációs hullám miatt eddig hétszer kényszerült kamatemelésre a mostani kamatelemési ciklusban, elemzők szerint az euróövezet eladósodottabb tagállamainak dráguló kamatkiadása miatt 4 százalék környékén tetőzhet idén az alapkamat.