Kiemelten fontos élelmiszeripari ágazat mögé állt be az óriásbank

Hírek2023. jún. 23.MTI

Stratégiai együttműködést kötött a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az MBH Bank, a megállapodás legfőbb célja a magyar haltenyésztés hatékonyabb banki finanszírozása, a termékpálya versenyképességének növelése, a halfogyasztás népszerűsítése, a fenntarthatóság erősítése - közölte a pénzintézet pénteken.

Hollósi Dávid, az MBH Bank agrár- és élelmiszeripari üzletágának ügyvezető igazgatója a közleményben kiemelte,

a halászat kiemelten fontos egészségi és fenntarthatósági szempontokból,

ugyanakkor a szabályozási környezet és a fogyasztási szokások miatt nehezebben finanszírozható, mint az agrárium más területei.

Hozzátette, a bank elsősorban forgóeszköz-finanszírozással és a beruházások támogatásával tud hozzájárulni a gazdaságoktól a fogyasztók asztaláig tartó termékpálya erősítéséhez, beleértve a feldolgozói kapacitások bővítését, ezáltal pedig az ágazat hazai és külföldi versenyképességének növelését.

Németh István, a MA-HAL elnöke a közleményben azt hangsúlyozta, hogy

a halászati ágazat kitettsége az időjárásnak, aszálynak, árvizeknek legalább akkora, mint a növénytermesztésé.

Az ágazatban jelenleg nincs területalapú támogatás, ennek hiánya jelentős versenyhátrányt okoz a többi mezőgazdasági ágazattal szemben.

A halászat ez idáig nehezen jutott hitelekhez, mert sok esetben a bankok nem ismerték annyira jól ezt az ágazatot.

Az MBH Bank sokat segíthet az ágazat résztvevőinek finanszírozásában, ezen a keresztül az akvakultúra-ágazat növekedésében - hangsúlyozta a MA-HAL elnöke.