Kifejezetten jó hírt közölt Orbán Viktor

Hírek2023. júl. 14.MTI

A kormány korábban az év végére tervezte, hogy egyszámjegyűre csökken az infláció, de ez akár egy-másfél hónappal hamarabb is megtörténhet - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában

A kormányfő kijelentette azt is: a rezsicsökkentés mellett mindenképpen ki kell tartani.

Azt mondta: a rezsicsökkentést nem lehet pusztán energetikai kérdésként felfogni.

Érdemes arra úgy gondolni, hogy minden családot havi 181 ezer forinttal segít, vagyis a rezsicsökkentés a középosztály és a szegényebbek életszínvonalának kérdése - fogalmazott.

Háború

Ha azt csinálnánk, amit az ukrán elnök kér, akkor benne lennénk a harmadik világháborúban - jelentette ki Orbán Viktor. A kormányfő kiemelte: abban az esetben, ha Ukrajnát felvennék a NATO-ba, az azonnali világháborút jelentene, "mert az azt jelenti, hogy akkor a NATO háborúban áll Oroszországgal".

Orbán Viktor miniszterelnök egyetért Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel abban, hogy az Egyesült Államok azonnal véget vethetne az ukrajnai háborúnak. Hogy ez miért nem történik meg, azt senki sem tudja - mondta a magyar kormányfő.

Orbán Viktor közölte azt is: Ukrajna már elveszítette a szuverenitását, nincs pénze, saját hadiipara vagy saját katonai eszközgyártó képessége. "Pénzt is tőlünk kap, leginkább az amerikaiaktól" és hadieszközöket is - mondta.

Ha Amerika azt mondaná, hogy békét akar, állítsuk meg a háborút, legyen tűzszünet, kezdjünk tárgyalásokat, az holnap reggel bekövetkezne - mondta.

"Hogy miért nem akarják ezt az amerikaiak, erre választ a NATO-csúcson sem kaptunk" - jelentette ki.

Migránskvóta

Arra is kitért, hogy a soproni kormányülésen áttekintették, milyen jogi és politikai eszközeik vannak, hogy megakadályozzák Brüsszelt a migránskvótáról szóló terv végrehajtásában.

"Van még egy közvetlen fenyegetés, ez is Brüsszel irányából érkezik": minden évben kiadják, hogy szerintük a tagállamoknak mit kellene tenniük a gazdaságuk megváltoztatása érdekében, és idén is van egy olyan javaslatuk, amely a rezsicsökkentés eltörléséhez vezet - mondta. Hozzátette: ezzel szemben csütörtökön arról tárgyaltak, hogy "hogyan nem fogjuk eltörölni a rezsicsökkentést".