Kijöttek a friss építőipari adatok: hiányoznak az uniós pénzek

Hírek2023. okt. 16.Növekedés.hu

Az év első nyolc hónapjában összesen az építőipari termelés 4,7 százalékkal csökkent éves összehasonlításban. A szektort a hitelezés visszafogása, a magas kamatkörnyezet, az elmaradó állami beruházások, az elmaradó uniós források miatt az alacsonyabb megrendelésállomány határozza meg.

Augusztusában az építőipari termelés  fél százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, az előző hónaphoz, vagyis júliushoz képest 5 százalékos csökkenés látható a termelésben.

A két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult, az épületeké 7,6%-kal csökkent, az egyéb építményeké 13,6%-kal nőtt az előző évi, alacsony bázishoz képest.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 2,0, az egyéb építmények építésében 17,4%-kal nagyobb volt a termelés.

A megkötött új szerződések értéke 31,9%-kal bővült elsősorban az ipari épületekre kötött nagyértékű szerződéseknek köszönhetően.

Az építőipari vállalkozások augusztus végi szerződésállományának volumene 23,9%-kal elmaradt a tavalyi szinttől.

 A rendelésállomány visszaesése különösen is az egyéb építményeknél jelentős, 40,6 százalékos, ami az állami beruházások elhalasztása, lemondása miatt következett be.

Javulásra az uniós források beérkezésével, az állami megrendelések emelkedésével és az alacsonyabb kamatokkal lehet számítani.