Kínai elnök: minden ország egy hajóban evez, és közösen kell szembenézniük a viharokkal

Hírek2022. ápr. 21.MTI - Nagy Mariann, Peking

Hszi Csin-ping kínai elnök csütörtökön a dél-kínai Hajnan szigetén rendezett ázsiai gazdasági konferencia (Boao Forum for Asia, BFA) megnyitóján videokapcsolaton keresztül elmondott beszédében a világ országainak közös sorsáról és jövőjéről beszélt, és az országok közötti kapcsolatok leépítése ellen emelt szót.

Hszi úgy fogalmazott: "minden ország egy hajóban evez", és közösen kell szembenézniük a viharokkal a jövő érdekében.

Elfogadhatatlan bármilyen kísérlet arra, hogy bárki is a tengerbe taszíttasson

- tette hozzá, arra figyelmeztetve, hogy a nemzetközi közösség súlyos nehézségekkel találná szembe magát, ha bármelyik tagját megpróbálná kivetni sorai közül.

Kínára az utóbbi időben növekvő nyomás nehezedett amiatt, hogy az ukrajnai háború kapcsán nem ítélte el Oroszországot, és bírálta a nyugati országok Oroszországgal szembeni szankcióit.

Az Európai Unió vezetői április elején egyeztettek a kínai elnökkel, felszólítva Pekinget, hogy ne segítsen Moszkvának a nyugati szankciók megkerülésében. Washington pedig Kínával szemben is szankciókat helyezett kilátásba, ha segítséget nyújt Oroszországnak.

A kínai elnök úgy vélekedett: "a tények ismét bebizonyították, hogy a hidegháborús mentalitás, a hegemón ideológia és a hatalmi politika ellehetetleníti a globális békét".

Hszi ezúttal is az országok közötti konfliktusok tárgyalásos rendezését szorgalmazta.

Szót emelt mindazonáltal a kettős mérce, az egyoldalú szankciók és a "messzire nyúló" joghatóság ellen.

Működésképtelennek nevezte az unilateralizmust, valamint a szélsőséges nyomásgyakorlás, illetve az ellátás megszakításának és az országok közötti kapcsolatok leépítésének gyakorlatát.

Gazdasági kérdésekről szólva a kínai elnök szorosabb makrogazdasági együttműködést sürgetett a világ jelentősebb gazdaságai között a globális ellátási lánc stabilizálása érdekében.

Hszi szerint Kína erőteljes lendületet képes biztosítani a járvány utáni talpra állás számára. A kínai gazdaság ellenállóképességét méltatva mindazonáltal nem említette az ország egyes részeit, köztük a fontos gazdasági és pénzügyi központként számon tartott Sanghajt sújtó járványhullám megfékezésére alkalmazott intézkedések gazdaságbénító hatásait. Bár a kínai gazdaság az első negyedévben gyorsuló ütemben növekedett, elemzők szerint az elhúzódó karanténintézkedések visszafoghatják a növekedést.

Hszi az ázsiai országokkal ápolt kapcsolatok fejlesztését tűzte ki célként beszédében, nyitottabb és nagyobb ázsiai piac kialakítása érdekében.