Kormányinfó - Gulyás Gergely: Az oktatás nemzeti hatáskörbe tartozik

Hírek2023. márc. 9.MTI

A gyermekvédelmi törvényt be kell tartatni és meg kell védeni a nemzetközi viták közepette - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón.

Gulyás Gergely kiemelte: a kormány meggyőződése, hogy európai színtéren is érdemes ezt a vitát megvívni. Azért is, mert az elmúlt hetekben sajnálatos módon egyre nagyobb számban napvilágra került gyermekbántalmazási esetek igazolják, hogy

szükség van a gyermekvédelmi törvényre és a gyermekvédelemmel kapcsolatos jogi szabályozás áttekintésére,

ami most is zajlik - érvelt.

Elmondta, a kormány szerdai ülésén Varga Judit igazságügyi miniszter beszámolt annak az ellenkérelemnek a tartalmáról, amelyet az Európai Unió bíróságához a magyar gyermekvédelmi törvény miatt indított uniós kötelezettségszegési eljárásban nyújtott be.

Gulyás Gergely jelezte, a kormány továbbra is kitart a meggyőződése mellett, amely szerint az Európai Unió Alapjogi Chartájában egyértelmű és világos, hogy

az oktatás nemzeti hatáskörbe tartozik, és a gyermekek neveléséről a szülők jogosultsága dönteni.

Gulyás Gergely elmondta továbbá, hogy ezermilliárd forintra emeli a kormány a Baross Gábor-program keretében biztosított vállalati hitelek forrását.

Ez a keret beruházásra és forgóeszközhitelre ad lehetőséget euró-, illetve forintalapon.

Ismertetése szerint beruházásnál ez 70-30 százalékos arányt jelent az euróhitel javára, forgóeszközhitel esetén pedig 75-25 százalékos az arány.

Közölte, kifejezetten kedvező kamatozású hitelről van szó, az eurókamat 3-3,5 százalék - zöldberuházásoknál van egy további kedvezmény -, a forinthitel 6-6,5 százalékos kamatozású; ez a jelenlegi jegybanki alapkamat és kamatkörnyezet mellett kifejezetten kedvező a vállalkozásoknak.