Korszerű államháztartási informatikai rendszert fejleszt a Magyar Államkincstár

Hírek2020. júl. 17.MTI

Korszerű államháztartási informatikai rendszert fejleszt a Magyar Államkincstár (MÁK), amivel teljesen megújul a költségvetés végrehajtásának informatikai eszközrendszere; az új informatikai rendszer új szintet jelent a kormányzati döntéshozatal támogatásában és a nyilvános adatszolgáltatásban - jelentette be Tavaszi Zsolt, a Magyar Államkincstár (MÁK) államháztartási ügyekért felelős elnökhelyettese sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

Elmondta: a beruházást az Európai Unió támogatásával a MÁK, a Kincsinfó nKft. és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. konzorciuma valósítja meg, a projekt költségvetése 6,7 milliárd forint.

Az Átláthatóság a közpénzek felhasználásában, államháztartási adattárház elnevezésű projekt eredménye olyan informatikai rendszer lesz, amiben a költségvetésről a mostaninál lényegesen gyorsabban és pontosabban állnak majd rendelkezésre információk. Az új rendszer egyes elemei már jövőre megvalósulhatnak a tervek szerint - tette hozzá Tavaszi Zsolt.

Az elnökhelyettes kulcsfontosságúnak nevezte a projektet, amelynek előkészítése öt éve indult. A kormányzat - éppen a napokban elfogadott - legfontosabb politikai dokumentuma az éves költségvetés. Hozzátette: azért van kiemelt szerepe, mert a költségvetési törvény több mint 22 ezer milliárd forint felhasználására jogosítja fel a végreható hatalmat, ez a legfőbb pénzügyi és stratégiai dokumentum.

A Magyar Államkincstár egyik legfontosabb feladata pedig, hogy ennek végrehajtása során működteti az államháztartás információs rendszerét.

Tavaszi Zsolt elmondta: fejlesztés a Széchenyi 2020 program a Közigazgatás- és közszolgáltatás-fejlesztés operatív program (Köfop) és a Versenyképes Közép-Magyarország operatív program (Vekop) forrásaiból valósul meg. Országonként egyetlen rendszer működik, ezért megvizsgálták a legjobb nemzetközi gyakorlatokat is az előkészítés során, valamint nemzetközi szervezeteknél gyűjtöttek tapasztalatokat - jelezte.

Ismertetése szerint az új rendszerben létrejön az adattárház a költségvetési szervektől származó információkból, ami mélyebb szakmai-pénzügyi elemzésekre is lehetőséget ad. Jelenleg 650 jogi személy, azaz költségvetési szerv vesz részt a költségvetés végrehajtásban. Ezen túl a költségvetéshez mintegy kétezer, döntően fejezeti és központi kezelésű előirányzat kapcsolódik - sorolta.

A nyilvánosság számára úgynevezett közpénzügyi portált hoznak létre, ahol követhetőek lesznek az államháztartási gazdálkodási adatok, ez a nemzetközi tapasztalatok alapján erősíti az adófizetői bizalmat - mondta. A korszerű rendszerekhez, eszközökhöz a közigazgatásban dolgozók oktatását is megvalósítják, ennek érdekében létrehoznak egy üzleti intelligencia kompetenciaközpontot.

Tavaszi Zsolt kitért arra: a kiépülő Kincs-Tár adattárház tételesen tartalmazni fogja a részletes költségvetéseket és annak módosításait, a kincstári számlavezető rendszer tranzakcióit, a központi és önkormányzati alrendszer beszámolóit, az országos támogatási rendszerben rögzített és megítélt támogatásokat, valamint a Kincstár által számfejtett illetményeket.

Jelezte, hogy az államháztartási törvény módosítása a napokban jelent meg, ez lehetővé teszi a célhoz és ügyhöz kötött adatnyilvántartást, azaz, hogy abban egy ügyféladat egy helyen és egy példányban szerepeljen.

Az elnökhelyettes összegzése szerint a projekt létrehozásával a kormány támogatja egy korszerű, a költségvetés végrehajtását elősegítő integrált rendszer létrehozását, amelyben közvetlen és folyamatos kapcsolat lesz a kincstári szakrendszerek között. A pilot projektet öt szervezet, a Magyar Államkincstár mellett a Pénzügyminisztérium, a Miniszterelnöki Kabinetiroda, az Igazságügyi Minisztérium és a Belügyminisztérium részvételével fogják elindítani - közölte.