Kreml: Putyin és Prigozsin személyesen találkoztak Moszkvában 

Hírek2023. júl. 10.Sz.A.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő közölte a találkozás tényét.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoshadsereg vezetője személyesen találkozott egymással - jelentette be a Kreml.

A BBC tudósítása szerint Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint Prigozsin is azok között a 35 személy között szerepelt, akiket a Kremlbe hívtak meg.

A CNN értesülései szerint a találkozóra június 29-én került sor, és 30 magas rangú Wagner-vezető vett részt.

A több óráig tartó eseményen Putyin tájékoztatást tartott az ukrajnai háború fejleményeiről a Wagner-csoport parancsnokainak.

Prigozsin - Peszkov szerint - a találkozó során hangsúlyozta, hogy feltétel nélkül támogatja Putyint.

Június 23-án robbant ki a Wagner-lázadás, amely során a magánhadsereg katonái Moszkva felé indultak el, de a fővárostól 200 kilométerre megálltak és visszafordultak. Ezután Prigozsin bejelentette, hogy megállapodást kötött a fehérorosz elnök közreműködésével Putyinnal, és Fehéroroszországba távozott.

Múlt hét csütörtökön azonban azt közölte Alekszander Lukasenko fehérorosz elnök, hogy a zsoldosvezér már nincs fehérorosz földön, és Oroszországba ment, elsőként Szentpétervárra, majd - vélhetően - Moszkvába.

A BBC még június végén jelezte, hogy a Wagner-vezető magángépe elhagyta Oroszországot és Fehéroroszországba repült, de rövid időn belül vissza is érkezett Oroszországba.

A Wagner-vezető sajtóértesülések szerint jelenleg is Moszkvában tartózkodhat.

Peszkov a múlt héten még arról számolt be, hogy a Kreml nem követi, hol tartózkodik Jevgenyij Prigozsin.