Lakástámogatási program indul egyszülős családoknak

Hírek2023. máj. 18.Növekedés.hu

Az Egyszülős Központ lakhatási programot indít olyan egyedülálló szülőknek, akik – miután egyedül maradtak a gyerekeikkel - saját erőből nem tudnak „otthont” biztosítani a családjuknak. Albérlettámogatásunkkal 2 havi kaució és 2-4 hónap bérleti díj formájában havonta maximum bruttó 150 ezer forint/hó összegig nyújtanak támogatást az új élet kezdetéhez.

Az egyszülővé válást követően nemcsak érzelmileg kell rendezni az életet, hanem a mindennapokat is újra kell tervezni és sokszor meg kell oldani a többi között azt is, hogy új otthont biztosítsunk immár egyedül, szűkösebb anyagi lehetőségekkel a gyermekeinknek.

Vannak olyan egyedülálló szülők, akiknek ez a helyzet szinte lehetetlen küldetésnek számít, hiszen kevesebb bevételből kell lakást bérelniük. Ehhez nem elég az aktuális havi bérleti díjat kifizetni, de rendelkezniük kell a plusz 2 havi bérleti díjnak megfelelő összegű kaucióval is. 

Az egyedülálló szülők körülbelül 25 százaléka a nagyszülőkkel él, sokan barátoknál, ismerősöknél, családtagoknál laknak, mert nem tudnak önálló lakhatást biztosítani a családjuknak. A lakhatás az egyik olyan terület, ahol az Egyszülős Központ eddig nem tudott segítséget nyújtani az egyszülősöknek. Ezért is nagy lépés, hogy olyan területen tudjuk támogatni az egyszülős családokat, ahol eddig célzottan még senkitől sem kaptak támogatást. 

Az új programunkban 2 havi kaució és 2-4 hónap bérleti díj formájában havonta maximum bruttó ezer 150 forint/hó összegig lakhatási támogatás nyújtunk olyan családoknak, akiknek anyagi nehézséget jelent az albérletbe költözés során keletkező kezdeti költségek (kaució, bérleti díj) előteremtése

- írják a közleményben.

Az érintett rászoruló családok ezáltal lehetőséget kapnak, hogy rendezett körülmények között éljék mindennapjaikat és a támogatási időszak alatt anyagilag megerősödjenek. Célunk, hogy a támogatási időszak után megálljanak a saját lábukon és önerőből fedezzék a lakhatási költségeiket. 

A program által nyújtott átmeneti támogatással legalább 25 család részére tudnak biztosítani az újrakezdést - olvasható a központ közleményében.