Leállt Németország, egyre nagyobb a baj

Hírek2024. jan. 11.Sz.A./MTI

Három napra leáll Németország vasuti közlekedésének nagy része, a távolsági vonatok 20 százaléka jár. A vasúti dolgozók szakszervezete havi 555 euró fizetésemelést és az infláció 3000 euró egyszeri kompenzációt követelnek.

Szerdától három napos vasuti sztrájk indult, miközben a gazdák is eltorlaszolták az utak egy részét.

A német vasuttársaság (Deutsche Bahn - DB) több ezer járatot törölt, a hosszú távú járatok 80 százalékát törölték, Európa legnagyobb gazdaságát megbénítva.

A szakszervezetek havi 555 euró béremelést, és az infláció miatti egyszeri 3000 euró kompenzációt követelnek, emellett heti 38 helyett 35 órás munkahetet kérnek - írja a CNN.

A sztrájk csatlakozik a német gazdák hetek óta tartó tüntetés-sorozatához, mely a gázolaj támogatás csökkentése miatt indult.

A támogatás megnyirbálásából körölbelül egy milliárd euró kiadáscsökkentést vár a német kormány.

Augsburg, 2024. január 10. Tüntető gazdálkodók több száz traktorral a dél-németországi Augsburgban 2024. január 10-én. A parasztgazdák a mezőgazdasági adókedvezmények jelentős csökkentése miatt tiltakoznak. MTI/AP/DPA/Peter Kneffel

Magyar járatokat is érint a németországi vasúti sztrájk, amelyet szerdán hajnali 2 órától pénteken 18 óráig tartanak - közölte a Mávinform kedden az MTI-vel.

A német vasúttársaság (Deutsche Bahn - DB) tájékoztatása szerint a sztrájk ideje alatt a német vasúti hálózaton a távolsági és regionális forgalomban jelentős fennakadásokra, hosszabb eljutási időkre kell számítani.

A DB azt javasolja az utasoknak, hogy amennyiben tehetik, halasszák el utazásukat - írta a Mávinform.

A közlemény szerint a Németország felé utazóknak érdemes tájékozódniuk a DB és a MÁV tájékoztatási felületein, illetve ügyfélszolgálatainál. Az aktuális helyzetről információt lehet kapni a Mávdirekt telefonos ügyfélszolgálatánál a +36 (1) 349-4949-es telefonszámon.

Online vásárolt menetjegyek visszaváltását a mobil alkalmazásban és az eszrevetel@mav-start.hu e-mail címen lehet kezdeményezni. A menetjegyek más időpontra érvényesítése a nemzetközi jegypénztárakban az utazás megkezdése előtt intézhető.