Legördült a négymilliomodik Suzuki az esztergomi gyártósorról - Fotó

Hírek2024. feb. 8.MTI

Elkészült a 4 milliomodik autó a Suzuki esztergomi gyárában csütörtökön, a társaság az idén 130 ezer autó gyártását tervezi a 2023. évi 160 ezer után - közölte a Magyar Suzuki Zrt.

Krisztián Róbert vezérigazgató-helyettes a gyárban újságírók előtt felidézte, hogy a japán autógyártó magyarországi telephelyén a termelés 1992-ben indult el. A Suzuki az elmúlt időszak alatt 2 milliárd euró befektetést hajtott végre Esztergomban.

A telephelyen a kezdetektől az autógyártás teljes folyamatát végzik, a fejlesztés folyamatos. A vezérigazgató-helyettes jelezte: a tulajdonos egyre több feladatot telepít magyarországi cégéhez, a magyar mérnökök hangsúlyos szerepet vállalnak a prototípusok és a gyártástechnológia fejlesztésében is.

Az elmúlt mintegy 30 év alatt 7-féle modell készült Esztergomban, jelenleg a Vitara és az S-Cross gyártása folyik. Az itt készült járműveket a világ 123 országába exportálják.

A Magyar Suzuki Zrt. 2022-es pénzügyi évében az összes értékesítési nettó árbevétele 2,14 milliárd euró volt, ebből 271 millió euró belföldi, 1,87 milliárd euró exportértékesítésből származott. A magyarországi értékesítés 2,3 százalékkal, az exportárbevétel 26 százalékkal bővült ebben az évben. Az adózás utáni nyereség 22,7 millió euró volt.

A Datahouse adatai szerint a Suzuki márka 12 167 új autót helyezett forgalomba Magyarországon 2023-ban, ezzel a részesedése a magyarországi újautópiacon 11,3 százalék.

A 4 milliomodik autó egy GLX felszereltségű Vitara modell, elefántcsont-kozmikus fekete gyöngymetál színben.