Magyarország is kap uniós támogatást az energiahatékonyság javítására

Hírek2022. dec. 22.MTI

Energiahatékonyságot javító beruházásokhoz kap uniós támogatást 8 ország, a Magyarország számára megítélt összeg egy része már folyamatban lévő pályázatokon nyertes fejlesztések megvalósításához járulhat hozzá összesen mintegy 42 milliárd forint értékben - közölte az MTI-vel csütörtökön az Energiaügyi Minisztérium (EM).

Az energiaközösségek kialakítását célzó több éves program az ellátásbiztonságot erősítve, az energiafüggetlenséget előtérbe helyezve ösztönzi a megújulókra alapozó, tiszta áramtermelést.

A májusban már odaítélt, összesen 4 milliárd forintos támogatás tizenöt projektben hasznosulhat. A nyertesek között iparági nagyvállalatok mellett települési önkormányzatok is vannak - írták.

A legnagyobb keretösszegű kiírás összesen 33 milliárd forinttal ösztönzi villamosenergia-tárolók telepítését az energiaszektor zöldítése és versenyképesebbé tétele érdekében. A hálózati integrált energiatárolási beruházások elősegítik a megújuló alapú termelés megfelelő rendszerbe illesztését, hozzájárulnak a villamos energia rendszer stabilitásához. A támogatási kérelmek elbírálása a közlemény szerint folyamatban van.

További 5 milliárd forint mozdítja elő a távfűtési rendszerek összekapcsolását, digitális és okos eszközök alkalmazását is magába foglaló korszerűsítését. A szolgáltatók kiemelt célként a megújuló energiaforrásokat hasznosító távhőellátás kiterjesztéséhez igényelhetnek forrást.

A pályázatokat kezelő Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség a még nyitott kiírásban az év végéig várja a jelentkezéseket - közölte az EM.