Magyarország váratlanul leelőzte Ausztriát - megjelentek a friss Eurostat adatok

Hírek2024. jan. 17.D.J.

Az Európai Unió statisztikai hivatala kiadott egy friss jelentést. Kiderült, hogy decemberben már Ausztriában is magasabb volt az infláció, mint Magyarországon.

Az Európai Unió éves inflációja 2023 decemberében 3,4% volt, szemben a novemberi 3,1%-kal. Egy évvel korábban ez a mutató 10,4% volt - derül ki az Eurostat frissen közzétett adataiból.

A legalacsonyabb éves rátát decemberben Dániában (0,4%), illetve Olaszországban és Belgiumban (0,5%) regisztrálták. A legmagasabb arányt Csehországban (7,6%), Romániában (7,0%) és Szlovákiában (6,6%) mérték.

Magyarország sokat javított a pozícióján. Jó ideig utolsó helyen álltunk, de még novemberben is csak Csehország állt rosszabbul.

Decemberben viszont az Eurostat adatok alapján az infláció terén már jobb volt Magyarországon a helyzet, mint Ausztriában. Nálunk 5,5 százalék, míg a nyugati szomszédunknál 5,7 százalék volt az esztendő legvégén az éves infláció.

Az uniós átlag 3,4 százalék volt. Novemberhez képest az éves infláció tizenöt tagállamban csökkent, egy tagállamban változatlan maradt, tizenegyben pedig emelkedett.

Mint korábban írtuk: a dezinflációt tavaly Magyarországon segítette - a bázis hatás mellett - 

  • a mérsékeltebb energia- és szállítmányozási árak,
  • a szigorú monetáris politika,
  • az élelmiszerek esetében a kötelező akciózások és a GVH árfigyelője.

Így a magyarországi infláció egyre jobban közelít a régiós szinthez.

Térképen az uniós inflációs adatok

Forrás: Eurostat