Magyarországon kívül négy másik ország sem kapott még a Helyreállítási Alapból

Hírek2022. nov. 2.Sz.A.

A legtöbb forrást Olaszország és Spanyolország hívta le az uniós Helyreállítási Alapból. A régiós országok közül Horvátország 1,5, Szlovákia 1,2 milliárd eurót tudott lehívni a keretből - tudta meg a növekedés.hu az Európai Bizottság Magyarországi képviseletétől. Lengyelországon és Magyarországon kívül Bulgária, Írország, Hollandia és Svédország nem kapott forrást az alapból.

Olaszországnak sikerült a legtöbb forrást lehívnia az EU járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő Helyreállítási és Rezílienciaépítő Alapjából (RRF) az október 21-i állapot szerint.

Az RRF-ből Lengyelország, Magyarország, Bulgária, Írország, Hollandia és Svédország nem kapott forrást. (Írországban egyedül nem volt recesszió a járvány miatt, így esetükben viszonylag kevés uniós támogatás lehetőségéről van szó.)

A Magyarországnak járó vissza nem térítendő forrás 5,8 milliárd euró, a kedvezményes hitelkeret 9,7 milliárd euró.

A vissza nem térítendő forrásokból eddig folyósított előlegek és kifizetések (támogatás+hitel) összesített összege (mrd EUR), szeptember 3.-i állás szerint

A közösen meghatározott európai célok teljesítésére fordítható összegekről két terület kiemelendő:

  • a klímaváltozás miatt szükségessé váló lépésekre az RRF 37 százalékát kell költeni,
  • a digitális átállás finanszírozására pedig a teljes összeg 20 százalékát.

Az összeg másik felét az országspecifikus ajánlások teljesítésére lehet fordítani, amelyeket a Bizottság javaslata alapján az Európai Unió Tanácsa határozott meg az egyes tagországok számára.

Az EU eddig hét ország hitelkérelmét fogadta el - tájékoztatott az EB képviselete.

A hitelkeretből is az olaszok hívhatják le a legtöbb pénzt:

A tagállamok szeptember 3-ig elfogadott kedvezményes RRF hiteligénye (mrd EUR)