Majd két éves tárgyalássorozat után Nagy-Britannia csatlakozott a CPTPP-hez

Hírek2023. márc. 31.MTI

Nagy-Britannia csatlakozik az Átfogó és Előremutató Csendes-óceáni Partnerség (CPTPP) nevű szabadkereskedelmi szerveződéshez. A londoni miniszterelnöki hivatal pénteken jelentette be, hogy létrejött az erről szóló megállapodás.

A hátralévő jogi és adminisztratív teendők elvégzése után Nagy-Britannia várhatóan még az idén az országcsoport tagja lesz.

London 2021. február 1-én, éppen egy évvel a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után terjesztette be hivatalosan csatlakozási folyamodványát a CPTPP-hez.

A csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodást

11 ország képviselői 2018. március 8-án parafálták.

Az egyezménynek eredetileg tagja lett volna az Egyesült Államok is, de Donald Trump volt amerikai elnök 2017 januárjában, első munkahetének első napján aláírta azt a rendeletet, amelynek alapján Washington kilépett az szervezetből.

Az ezután újraformált megállapodásnak

Ausztrália, Brunei, Kanada, Chile, Japán, Malajzia, Mexikó, Új-Zéland, Peru, Szingapúr és Vietnam

a tagja.

Az 500 millió lakosú CPTPP-csoport évenként előállított együttes hazai összterméke (GDP) Nagy-Britannia nélkül hozzávetőleg 13 500 milliárd dollár; ez a

világgazdasági szintű GDP-érték mintegy 13,4 százaléka.

A Downing Street pénteki tájékoztatása szerint a brit csatlakozással ez az arány 15 százalékra emelkedik.

A londoni kormányfői hivatal által idézett adatok alapján a CPTPP-csoportba irányuló brit áruexport több mint 99 százaléka - köztük az autók, a gépipari termékek, a sajtfélék, a csokoládé, valamint a gin és a whisky -

zéró vámtarifával léphet be tagországok piacára.

A Nagy-Britanniában gyártott autókat jelenleg 30 százalékos, a whiskyt 80 százalékos vám terheli a CPTPP-országokban.  

A tavaly szeptemberrel zárul tizenkét hónapban Nagy-Britannia - amely a CPTPP első európai tagországa lesz - összesen 60,5 milliárd font (több mint 26 ezer milliárd forint) értékben exportált termékeket a CPTPP-piacra.

A 21 havi tárgyalássorozat és öt tárgyalási forduló után elért csatlakozási megállapodás Nagy-Britannia eddigi legnagyobb nemzetközi kereskedelmi egyezménye a Brexit óta.

A Downing Street pénteken ismertetett becslése szerint a CPTPP-csatlakozás hosszabb távon 1,8 milliárd fonttal növeli a brit hazai össztermék értékét.
A brit GDP-érték azonban tavaly elérte a 2200 milliárd fontot, így a CPTPP-tagságtól remélt 1,8 milliárd font mindössze 0,08 százalékkal gyarapítja a brit GDP-t.

A brit kormány számára hivatalos előrejelzéseket készítő és a felelős költségvetési politika felett őrködő szervezet (Office for Budget Responsibility, OBR) elnöke, Richard Hughes a BBC brit közszolgálati televíziónak nyilatkozva a minap elmondta: az OBR számításai szerint a brit GDP-érték a Brexit miatt hosszú távon hozzávetőleg 4 százalékkal lesz alacsonyabb annál a szintnél, amelyet a brit gazdaság az EU tagjaként elérhetett volna.