Bezuhant az építőanyag-piac - Sokan felfüggesztették a gyártást

Hírek2023. nov. 22.MTI

Az év első tíz hónapjában jelentős mértékben csökkent egyes építőanyagok és építési termékek forgalma, ezért például a magyarországi égetett kerámia tégla- és cserépgyártók felfüggesztették a gyártást, a hazai kereskedelem azonban rendelkezik készletekkel - közölte a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ).

A közlemény szerint 2023 január és október között

az égetett kerámia tégla- és cseréptermékek forgalma terméktípustól függően 40-50 százalékkal vagy azt meghaladó mértékben

esett vissza az előző év azonos időszakához képest.

A fehér falazati termékeknél több mint 35 százalékos, az EPS hőszigetelőanyagoknál 20-30 százalékos, az építőkémia termékeknél pedig 5-35 százalék közötti

visszaesésről számoltak be a gyártók.

A legnagyobb csökkenést elszenvedő magyarországi égetett kerámia tégla- és cserépgyártók szeptember végén és októberben átmeneti kapacitáscsökkentés mellett döntöttek és országosan felfüggesztették ezeknek a termékeknek a gyártását.A nagy mértékben visszaesett kereslet miatt az EPS hőszigetelőanyag gyártók is kénytelenek voltak a kapacitásokat visszafogni. Ezt részben két- vagy egy műszakos gyártással, a dolgozóik állásidőre küldésével, részben pedig elbocsátásokkal, előre hozott karbantartásokkal érték el - írták.

A megrendelés-állomány tartós visszaesésének oka részben a korábbi évekhez képest költségesebb finanszírozási környezet, a lakossági vásárlóerő csökkenése, továbbá az, hogy elhalasztanak vállalati és felfüggesztenek egyes állami és önkormányzati beruházásokat. A piaci tapasztalatok szerint emellett jelentős a beruházást tervezők körében a további árcsökkenésre számító kivárás is.

A MÉASZ álláspontja szerint azonban

nem érdemes további árcsökkenésekre várni.

Közleményükben kifejtik, hogy miközben a költséginflációs tényezők (szükséges béremelések, fuvarköltség- és útdíj-növekedése) a gyártási költségeket emelték, a keresletcsökkenés miatt kevés mozgástér adódott a tényleges költségnövekedés piaci érvényesítésére.

A gyártási költségek várhatóan nem fognak csökkenni és a további árcsökkentésekre nem maradt érdemi sáv, ezért az építőanyagok árai alacsonyabbak várhatóan már nem lesznek.

A szövetség úgy látja a hazai gyártású építőanyagok

a kereskedelmi partnereknél legtöbbször azonnal vagy rövid átfutással elérhetők.

Ugyanis a gyártókapacitások csökkentése nem befolyásolja a szállítási időket, mivel a magyarországi építőanyag kereskedelemben és a gyártói telephelyeken is jelentős készletek érhetők el.

Szakmai ernyőszervezetként fogja össze a magyarországi építőanyag- és építésitermék-gyártókat a MÉASZ, amely nonprofit szakmai, politikailag semleges szervezetként elkötelezett az innovatív és energiahatékony építési beruházások megvalósításáért és a meglévő épített környezet korszerűsítéséért - olvasható a szervezet közleményében.