Már ne induljon Ausztriába nyári gumival, nagy baj lehet belőle

Hírek2023. okt. 31.Sz. A.

Ausztriában dátumhoz kötik, hogy mikortól kel a személygépjárműveken téli, vagy egész éves guminak lenni. Ha ez nem teljesül, megbüntethetnek, baleset esetén komolyabb gond is lehet.

Ausztriában november 1-jétől április 15-ig kötelező a téli gumi használata a forgalomban lévő autókon, erről az osztrák kormány honlapján részletesen is olvashatunk. Ez nem véletlen: hiába enyhe sokszor az idő, ahogy most is, mégiscsak egy olyan országról van szó, melynek nagy részén az Alpok terül el, így sok a hegyi út, ahol már bőven előfordulhat fagyos idő, hó, esetleg ónos eső. 

Azt is pontosan meghatározzák, mit kell teljesítenie a téli guminak: radiál gumi esetében 4, diagonál gumi esetében 5 mm-esnek kell lenni a profilmélységnek, emellett a megfelelő jelzésnek is rajta kell lenni a gumin. Természetesen az egész évben használható guminak is ezeket a feltételeket teljesítenie a téli időszakban.

Ha valaki nyári, vagy nem megfelelő téli gumival közlekedik, megbüntethetik, de igazán komoly helyzet akkor állhat elő, ha így okoz balesetet. Ekkor rendkívül nagy, többezer eurós pénzbüntetés is kiszabható.