Matolcsy: A keleti nyitás nem jelent nyugati zárást

Hírek2023. okt. 7.Növekedés.hu

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke előadást tartott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME). Az egyetemi hallgatókkal zsúfolásig megtelt teremben az MNB Szakértői Kurzusának keretében osztotta meg gondolatait a jegybankelnök.

Előadásában Matolcsy György a 21. század releváns megatrendjeit mutatta be a hallgatóknak, amelyek kulcsként, iránytűként szolgálhatnak a komplex rendszerek megértéshez. Véleménye szerint azért is fontos az összetett rendszerek és azokat összetartó megatrendek vizsgálata, mert (Pareto nyomán) erőforrásaink mindössze 1% hozza eredményeink 50%-t, így meg kell találnunk azt az 1 százalékot amivel sikereket érthetünk el.

A klímaváltozás, a zöld- és energia-átállás, a tudományos és technológiai forradalom és az új globális hatalmi egyensúly kialakulása jelentős kihívások elé állítják az emberiséget.

A kihívások sikeres kezelésének egyik kulcsát a jegybankelnök a 4T képletben határozta meg, azaz a tudás, a tehetség, a technológia és a tőke szorzatában. Magyarország kapcsán kiemelte, hogy azok az egyének, intézmények és nemzetek lesznek sikeresek, akik saját tehetségükre, erősségeikre, képességeikre alapozzák stratégiájukat és nem arra, amivel nem rendelkeznek.

Hallgatói kérdésekre válaszolva kifejtette: a keleti nyitás nem jelent nyugati zárást, Európa pedig már 500 éve meghatározó szereplő, így a kelet-európai régió is fontos lokáció lesz a jövőben.

Előadásában Matolcsy György külön gratulált Karikó Katalinnak és Krausz Ferencnek a Nobel-díj elnyeréséhez, példaként állította őket a hallgatóság elé, akiket arra inspirált, hogy találják meg saját tehetségüket, használják az elérhető technológiákat és kamatoztassák tudásukat.
Az MNB és a BME 2019 óta folytat stratégiai együttműködést, aminek célja a pénzügyi, közgazdasági és gazdálkodástudományi gondolkodás fejlesztése.

A közös munka célja elsősorban, hogy a műszaki innovációk üzleti és társadalmi értékének feltárásán és bemutatásán keresztül a két intézmény együttesen fejlessze Magyarország versenyképességét.