Megkezdődött az andalúziai naperőmű projekt kivitelezése

Hírek2022. okt. 4.Növekedés.hu

Ünnepélyes alapkőletétellel megkezdődött a Puerto Real 3 projekt építése az andalúziai Cadíz régióban. A beruházás közel 130 hektárnyi területen valósul meg, ahol több mint 88 ezer napelemet telepítenek. A MET első spanyolországi napenergia-projektje a tervek szerint 2023 harmadik negyedévében kezdi meg a kereskedelmi működést.

A svájci székhelyű MET Csoport idén áprilisban szerzett 100 százalékos részesedést az építésre kész állapotban lévő, 50 MWp teljesítményű spanyol fotovoltaikus projektben. A Puerto Real 3 projekt Spanyolország Andalúzia régiójában található, amely a magas napsugárzási szintjéről ismert.

A MET Csoporton belül külön erre a célra létrehozott, zöld eszközökkel foglalkozó divízió biztosítja a szükséges szakértelmet és támogatást a megújuló energiaforrásokra vonatkozó bővítési stratégiához. Ennek célja, hogy 2026-ra elérje az 1 GW beépített kapacitású megújulóenergia-portfóliót, ezáltal vállalva aktív szerepet az európai energiaátmenetben.

A MET Csoport már több mint hat éve jelen van Spanyolországban helyi leányvállalata, a MET Energía España révén, amely földgázzal és villamosenergiával lát et spanyol végfelhasználókat. 2021-ben felvásárolta a COGEN Energía Españát, amely a spanyol CHP szektor (kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés) integrált üzemeltetője és szolgáltatója.

A Puerto Real 3 naperőmű építése a mérnöki, beszerzési és kivitelezési feladatokat ellátó CMC Europe vállalattal partnerségben valósul meg. A beruházás közel 130 hektáros területet foglal magában, amelyen több mint 88 ezer napelemet telepítenek. A napelempark egy meglévő nagyfeszültségű alállomáson keresztül csatlakozik majd az elektromos hálózathoz. Az erőmű a legmodernebb technológiát alkalmazza, a várható élettartama legalább 30 év.

Christian Hürlimann, a MET Csoport megújulókért felelős vezérigazgatója elmondta:

Spanyolországot a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó üzletágunk egyik kulcsfontosságú növekedési piacának tekintjük, ezért számos további projektet vizsgálunk. A spanyol piac a kedvező szél- és napsugárzási viszonyokat ötvözi érett vállalati ökoszisztémával, robusztus energiarendszerrel, valamint erős intézményi és jogszabályi háttérrel; mindez nagyon vonzóvá teszi a további beruházások szempontjából.

Terjeszkedési stratégiánk olyan európai piacokra összpontosít, ahol már jelen vagyunk, és így a MET Csoporton belül meglévő tapasztalatainkra építünk. Néhány értékesítési leányvállalatunk már most is kínál zöld energiát és szolgáltatásokat ügyfeleinek, és a megújuló energiaforrásokat használó partnerek aránya folyamatosan növekszik.

Üzleti modell szempontjából a megújuló energiaforrásokat alkalmazó erőművi portfóliónk mind támogatási mechanizmusokra, mind piaci alapú bevételekre (áramvásárlási megállapodásokra, PPA-kra) támaszkodik. Célunk az építésre kész eszközök megszerzése, zöldmezős és barnamezős területek fejlesztése, valamint a vállalatokkal való PPA-együttműködések kialakítása.