Megvan, hogyan számolták ki a nyugdíjemelés mértékét

Hírek2023. okt. 2.Növekedés.hu

A kormány döntése nyomán 3,1 százalékos nyugdíjkorrekciót kap csaknem 2,5 ember - írja Farkas András nyugdíjszakértő, a Nyugdíjguru News alapítója, aki elmagyarázta a részleteket.

Farkas András, a Nyugdíjguru News portál alapítója elmondta, többé-kevésbé megfelel a várakozásoknak a bejelentés fő száma.

"Magam egy fél százalékkal magasabb emelésre számítottam, 3,6-ra, de a kormányzat úgy döntött, hogy az egész évre várható nyugdíjas-infláció mértéke 18,5 százalékos lesz, és ha ennyi ez az infláció, akkor valóban 3,1 százalékkal kell megemelni a nyugdíjakat pótlólagosan novemberben"

A januári 15 százalékos emelésnek és a most novemberben esedékes, 3,1 százalékos szükséges emelésnek az összege lesz valójában 18,5 százalékos, szorzással állapítják meg az összesített emelés mértékét, helyes a 3,1 százalékos emelés

- magyarázta az Info Rádiónak.

Hogy elfogadható mértékű-e az emelés, arról szerinte a nyugdíjasokat kell megkérdezni, "ők 3,6-4 százalékos emelésre számítottak".

Ugyanis az infláció eddigi adataiból arra lehetett következtetni, hogy a nyugdíjas infláció minden hónapban az általános inflációnál 1,3 százalékkal magasabb értékű volt, és 17,7 százalékkal számították a rendes inflációt.Ehhez adtuk hozzá az 1,3 százalékos 1,3 százalékos átlagos, nyugdíjas inflációs többletet, és így nálam 19,1 százalékos infláció jött ki, de ez most már csak játék a számokkal. Így döntött a kormány, a nyugdíjtörvény a kormányzat hatáskörébe utalja az éves becslést - írta Farkas András.