Jóval több adóbevétellel számol a kormány, az extraprofitadótól is sokat várnak

Hírek2022. dec. 28.Sz.A.

A Költségvetési Tanács jóváhagyta a jövő évi költségvetés módosítását. Ebben 1,5 százalékos növekedéssel, 15 százalékos éves inflációval számolnak - derül ki a tanács határozatából. Az extraprofitadóból származó pluszbevétel az egyik legnagyobb bevételi forrás-emelkedés.

Jövőre 1,5 százalékos növekedéssel, 15 százalékos inflációval és 3,9 százalékos hiánnyal számol a költségvetés - olvasható a Költségvetési Tanács határozatában, amely szerint a testület elfogadta a jövő évi büdzsé tervezetét.

A tanács szerint a jövő évi GDP növekedés elsősorban abból fakadhat, hogy jövőre várhatóan nemzetgazdasági export gyorsabban emelkedik, mint az import.

Bizonytalanságok sora

Ugyanakkor a gazdaságí kilátásokat a szokásosnál is erősebb bizonytalanság övezi. Ebből kiemelendő

  • az orosz agresszió és más geopolitikai konfliktusok eszkalálódásának veszélye,
  • az ellátási láncok fennmaradt töredezettsége,
  • az energia- és nyersanyagiírak tartósan magas szintje,
  • az infláció csökkenti a reáljövedelmeket,
  • az állam és a vállalkozói szektor visszafogja a beruházásait,
  • mérséklődik a lakosság fogyasztása.

Több adóbevétellel számolnak

Az államháztartás bevétele 21,4 százalékkal emelkedik jövőre a tervek szerint: a gazdálkodó szervezetek bevételei is emelkednek, aminek jelentős része a társasági adóból és az extraprofitadóból folyik majd be.

A fogyasztást terhelő adókból is több bevétel lesz: az áfa bevétel 16,2 százalékkal emelkedik az idei évhez képest.

A személyi jövedelemadóból is nagyobb bevételt vár a kormány, az idei évhez képest a tervezett adó 17,1 százalékkal több lehet.Nyilván a bér- és keresettömeg 15,5 százalékos  emelkedése miatt, másrészt a kata adózást sokkal kevesebben választják - állapította meg a tanács.

Az adóbevételeknél már beleszámították a 30 év alatti édesanyáknak most bejelentett adókedvezményt is.

A kiadásoknál több tétel is jelentősen emelkedik:

  • nő a Honvédelmi Alap (842 milliárd forintra),
  • illetve a központi tartalékok összege is 977 milliárd forintra.

A Rezsivédelmi Alap 670 milliárd forintról 2610 milliárd forintra emelkedik, ez az egyik legnagyobb kiadási tétel-növekedés a jövő évi költségvetésben.

Csökken az államadósság, de ebben nő a deviza aránya

Elsősorban a nominális GDP magas, közel 16,6 százalékos növekedési ütemének köszönhetően az államadósság-mutató tovább csökken 2023-ban is. Az idei év végére várható 74 százalékról 70 százalékra mérséklődik az államadósság GDP-hez viszonyított aránya.Az Uniótól származő bevételek 2285,69 milliárd forintot, mig a kiadások 3793,5 milliárd forintot tesznek ki 44,2, illetve 28,3 százalékkal haladva meg a 2022-es várható teljesítést. A költségvetés reálisan számol a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz, illetve a 2021-27-es operatív programok ftnanszitozására beérkező uniós bevételekkel - véli a tanács.

Változatlanul jelentős tehát a programok központi költségvetésből történő megelőlegezése.

A rendelettervezet a kormányzati szektorra - az eredetinél magasabb - 3,9 százalékos GDP-arányos eredmónyszemléletű (ESA) hiánnyal számol. Az államháztartás pénzforgalmi hiánya 4,5 százalékkal módosul.

A költségvetés adósságán belül a devizarány 28 százalék közelébe emelkedik - olvasható a határozatban.