Mennyit szelidült az infláció?

Hírek2023. dec. 3.MTI

A jövő héten jelenik meg a novemberi inflációs adat. A reálbérek októberben már kis mértékben emelkedtek, de a kereslet visszafogottsága és a tavalyi magas bázis miatt tovább csökkenhetett az infláció.

Szerdán közli a Központi Statisztikai Hivatal a kiskereskedelmi forgalom, a szálláshelyek és az ipari termelés októberi statisztikáit.

Szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 7,8 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 7,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest.

Szintén 2023 szeptemberében a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 9,4, a vendégéjszakáké 5,8 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál.

Idén szeptemberben az ipari termelés volumene 7,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,8 százalékkal csökkent.

Csütörtökön a mezőgazdaság tavalyi teljesítményét közlik.

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot idén, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A növekedéshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá, míg a teljes termelési volumen 19 százalékkal, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal csökkent, a szolgáltatásoké 1,0 százalékkal nőtt.

Pénteken a novemberi fogyasztói árak és a külkereskedelem októberi előzetes adatait publikálják.

A fogyasztói árak októberben átlagosan 9,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, szeptemberhez viszonyítva pedig átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek, ezen belül a járműüzemanyagok 3,8, az élelmiszerek 0,1 százalékkal lettek olcsóbbak.

Az infláció csökkenése folytatódhatott, év végére 7 százalék körüli ráta várható a jegybank és elemzői becslések szerint.

Az infláció csökkenését segíti a magas tavalyi bázis, a reálbérek kis mértékű növekeédse ellenére is visszafogott kereslet.

Idén szeptemberben a kivitel volumene 2,4, a behozatalé 7,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. Az aktívum 1,3 milliárd euró (mintegy 493 milliárd forint) volt, az egyenleg 2,2 milliárd euróval (mintegy 834 milliárd forinttal) javult az egy évvel korábbihoz képest. Augusztushoz viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 2,0, az importé 2,2 százalékkal nőtt.

Pénteken közli a Pénzügyminisztérium az államháztartás november végi helyzetéről szóló gyorstájékoztatóját.

Október végéig az államháztartás központi alrendszere 3487,6 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 3509,7 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 164,4 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 142,3 milliárd forintos hiányt mutattak.

Az év első tíz hónapjában a rezsivédelem költségei 1301,4 milliárd forintot tettek ki, szemben a 2022. október végéig erre a célra kifizetett 165,0 milliárd forinttal.