Mentességet kapnánk a globális minimumadó alól

Hírek2022. dec. 12.Növekedés.hu

Az Európai Unió Tanácsa hozzájárult, hogy a magyar iparűzési adó (hipa) beleszámítson a globális minimumadóba – ez derül ki a Világgazdaság birtokába került hivatalos levélből. A globális minimumadó elfogadása az Ukrajnának szánt uniós hitel mellett a legfontosabb kérdés ahhoz, hogy Magyarország hozzáférhessen a helyreállítási alap és a blokkolt felzárkóztatási operatív programok forrásaihoz.

A lap cikke kiemeli, hogy az Európai Unió Tanácsának főtitkársága által jegyzett dokumentum szerint a globális minimumadót úgy lehetne alkalmazni itthon, hogy a hipa beleszámításával nem kellene megemelni a 9 százalékos társasági jövedelemadót a globális minimumadó 15 százalékos kulcsára.

A vg.hu cikke szerint a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy 2023-ra csúszik át a globális minimumadó bevezetése. Ennek egyik oka a tárgyalások megtorpanása az Európai Unióban először a lengyel, majd a magyar vétó miatt, valamint az Egyesült Államokban a szenátusi jóváhagyás hiánya egyetlen demokrata szenátor ellenszavazata okán.

A magyar vétó kilátásba helyezésének oka, hogy a globális minimumadó méltányosság nélküli bevezetése rontaná a gazdaság versenyképességét a kormány álláspontja szerint.

Itthon a társasági adó kulcsa ugyanis 9 százalék, és ezen nem is akar változtatni a kabinet az eddigi jelzések szerint. Ez a legalacsonyabb társasági adókulcs az EU-ban.

Ha a globális minimumadó alkalmazása nem jár adóemeléssel, elhárul a magyar vétó kockázata. Ebben a kérdésben egyhangú döntés szükséges. 

A minimumadó elfogadása - az Ukrajnának szánt uniós hitel mellett - a Magyarországnak járó uniós pénzek blokkolásának egyik fontos kérdése. A hazánknak járó helyreállítási pénzek tervének elfogadásáról a héten dönthet az Európai Tanács.

A tervet, amely 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő forrást tartalmaz az Európai Bizottság már jóváhagyta.

Az uniós nagykövetek ma késő délután kezdődött értekezletén a magyar pénzek kérdése is napirendre került a globális minimumadó és az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós hitel mellett - értesült az Euronews.