Méretes hiány tátong az amerikai külkereskedelmi mérlegben 

Hírek2023. nov. 7.MTI

Az amerikai külkereskedelmi mérleg deficitje a vártnál jobban nőtt szeptemberben az előző hónaphoz képest - derült ki az amerikai kereskedelmi minisztérium kedden közzétett adataiból.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint szeptemberben az 59,9 milliárd dolláros elemzői várakozásokat meghaladva 61,5 milliárd dollár volt a hiány, 4,9 százalékkal magasabb az augusztusi 58,7 milliárd dollárnál.

Az export 2,2 százalékkal 261,1 milliárd dollárra, 2022 augusztusa óta a legmagasabbra nőtt szeptemberben, elsősorban az ipari kellékek és anyagok, valamint az élelmiszerek és takarmányok kivitelének emelkedése miatt.

Az import szeptemberben 2,7 százalékkal, 322,7 milliárd dollárra, február óta a legmagasabbra emelkedett az augusztusban jegyzett 314,1 milliárd dollárról, különösen a fogyasztási cikkek, ezen belül elsősorban a mobiltelefonok és egyéb háztartási cikkek, valamint a személygépkocsik és a tőkejavak importjának bővülése miatt.

A politikailag is kényes kínai relációban a külkereskedelmi mérleg hiánya az előző havi 22,7 milliárd dollárról 24,1 milliárd dollárra nőtt szeptemberben.