Mire számíthatnak az irodában dolgozók - Hazaküldik őket vagy fagyoskodhatnak, esetleg bejárnak melegedni?

Hírek2022. okt. 25.Növekedés.hu

Mérséklődik a pánik az irodapiacon, bár az üzemeltetési költségek átlagosan legalább húsz százalékkal emelkednek majd, a bérlők és a bérbeadók együtt dolgoznak az irodaházak energiafogyasztásának csökkentésén.

A bérleti díjakra nincs közvetlen hatással az energiaválság, de a rezsiben és a közös költségben tükröződnek az emelkedő energiaárak, különösen az októberben kezdődő új gázév megsokszorozódott tarifái révén. Bár a mai számokban ez még nem érződik, az októberi időjárás enyhe, de bérlő és bérbeadó már előre számol, és elkezdtek készülni a megugró energiaárakra – mondta a VG-nek Borbély Gábor, a világ vezető ingatlan-tanácsadó cége, a CBRE magyarországi kutatási igazgatója.

Hozzátette: a közös területek üzemeltetési díja és a saját energiafogyasztásból adódó rezsiköltség több tényezőből tevődik össze, spórolni az áramon már látványosan elkezdtek a cégek, a LED-es izzók beszerzése alapvető, de ezen túlmenően is igyekeznek észszerűbb energiahasználatra ösztönözni az irodaházak dolgozóit a tulajdonosok.

Mai előrejelzések szerint az üzemeltetési díjátalány további 20-25 százalékos emelése borítékolható, és nagy szórás fog kialakulni a házak között - tette hozzá.

Kérdés, hogy például 22 fok helyett elegendő-e 20 fok az irodában, vagy lezárják az épület bizonyos részeit – ez mind az eredeti megállapodástól eltérő működés, ami rugalmasságot igényel a felektől.

A heti egy kötelező home office nem lenne hatásos, néhány hetes irodai szénszünet viszont igen, de egyelőre nem küldik távmunkára az irodistákat a cégek, bár az enyhe októberi időjárás miatt várhatóan nem novemberben érkeznek meg az első borsos számlák.