MKT-konferencia: 20 éve az Európai Unióban – és a jövő…

Hírek2024. ápr. 6.Növekedés.hu

Ezzel a címmel szervezi meg az EU-tagságunk húsz évét értékelő rendezvénysorozatának két összegző konferenciáját a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) 2024. április 22-én, hétfőn 13 órától, valamint 2024. április 29-én, hétfőn 14 órától a budapesti Európa Pont (1024 Budapest, Lövőház u. 35.) konferenciatermében.

Az április 22-i konferencia első blokkjának előadói: Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter; Martonyi János volt külügyminiszter és Pleschinger Gyula, a Monetáris Tanács tagja, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke. Levezető elnök: Baráth Etele volt Európa-ügyi miniszter, az MKT elnökségi tagja, a Fejlesztéspolitikai Szakosztály elnöke. A résztvevőket az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője köszönti. 

A bevezető előadásokat követő kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Kozák Tamás, a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, az MKT Kereskedelmi Szakosztályának elnöke; Kozma Miklós, a Budapesti Corvinus Egyetem MBA-programigazgatója, az MKT Ipari és Vállalkozási Szakosztályának elnöke és Nagy Katalin, Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének volt tanácsosa, az MKT Munkaügyi Szakosztályának elnökségi tagja. A beszélgetést Szabó Dániel, a Portfolió.hu európai uniós ügyekért felelős elemzője vezeti.

Az április 29-i konferencia első blokkjának előadói: Oliver Röpke, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság elnöke; Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter; valamint Kovács Árpád egyetemi tanár, az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács korábbi elnöke, a Magyar Közgazdasági Társaság örökös tiszteletbeli elnöke. Levezető elnök: Pleschinger Gyula, a Monetáris Tanács tagja, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke.

A résztvevőket az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője köszönti. A bevezető előadásokat követő kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Szaló Péter regionális tervező, volt államtitkár, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal korábbi elnöke; Csutora Mária, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára, az MKT Környezetgazdaságtani Szakosztályának elnöke és Heil Péter, az Európai Parlament szakértője, az MKT Fejlesztéspolitikai Szakosztályának alelnöke. A beszélgetést Baráth Etele volt Európa-ügyi miniszter, az MKT elnökségi tagja, a Fejlesztéspolitikai Szakosztály elnöke vezeti.