Nagy Márton: Szó sem lehet megszorításokról, de lassabb lesz az idei növekedés

Hírek2024. márc. 12.Sz.A.

Elindul a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség, melynek célja a magas hozzáadott értékű szolgáltatások biztosítása kkv-k részére - jelentette be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. Mint mondta, a növekedés miatt jobban lehet aggódni, mint az infláció miatt. Idén a 3 százalék körüli növekedési mérték a realitás az exportpiacok gyengébb teljesítménye miatt.

Idén reálisan nem négy hanem a 3 százalék körüli gazdasági növekedés a realitás, mert a külpiacaink megremegtek, az export teljesítménye gyengébb lehet, ez tőlünk független tényező - mondta el Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Hangsúlyozta: az infáció visszapattanásától nem tart, az inflációt összetörték, emellett részletesen vizsgálják az élelmiszerpiacot, és azt látják, hogy nincs élelmiszerpiaci infláció, az alapanyagok ára és az ipari termelői árak csökkennek.Kiemelte: idén elsődleges cél a gazdasági növekedés helyreállítása, amelyet a magas nyomású gazdaság kialakításával és a beruházások fokozott ösztönzésével szeretne elérni a kormány.

Megszorításokról szó sem lehet

– mondta a költségvetéssel kapcsolatos kérdésre válaszolva Nagy Márton, kiemelve, hogy februárban, márciusban javulhat a kiskereskedelmi adat.

Ennek hátterében az áll, hogy tavaly szeptember óta emelkednek a reálbérek, nyugdíjemelésre került sor, oldódik a fogyasztással kapcsolatos óvatossági aggodalom, emellett a turizmus számai is javulnak.

A fogyasztás helyreállása bekövetkezik, de az exportdinamika nem mutat elég jó képet, a dinamika nem elég gyors, a technológiai átállás és a német igény mérséklődése miatt

- tette hozzá.

Idén 4,5 százalékos költségvetési hiánypálya lesz, de ehhez finomhangolására lehet szükség, amihez a kiadási oldalt még át lehet tekinteni – tette hozzá Nagy Márton.

A gazdasági növekedéshez a vállalkozások igényeire szabott, hozzáadott értéket jelentő szolgáltatások biztosítása is szükséges.

Az NGM a gazdaságfejlesztési feladatokra a háttérintézményként működő IFKA Kft-t jelölte ki, az új feladatok miatt változik a szervezet neve, ami ezen túl Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. (MGFÜ) - jelentette be Nagy Márton.

Új lendületet szeretnénk adni a kkv-k vállalkozásfejlesztésének, az ügynökség célja, hogy a kkv-kat átsegítse a nehézségeken

– hangsúlyozta.

Az MGFÜ öt fő területen segíti a hazai kis és középvállalkozásokat:

  • értékteremtés megerősítése
  • a kiszámítható keretek biztosítása
  • termelékenység növelése
  • finanszírozás elősegítése
  • kkv-k exportképességének növelése.

Hozzátette: az uniós forrásokban van erre dedikált pénzeszköz, a GINOP Plusz programban, áprilistól tudják befogadni a szerződéseket a kkv-któl.

A GINOP Pluszból 2024-től kezdődően 450 milliárd forint fejlesztési forrást biztosítanak közvetlenül a vállalkozások számára.Az MGFÜ-n belül a kkv-k fejlesztését is ebből a keretből tudják támogatni idén 8 milliárd forintért: az ügynökség célja

  • az új beszállítói fejlesztések biztosítása,
  • az exportorientált cégek támogatása,
  • az ESG támogatása,
  • a VALI vállalkozói információs rendszer továbbfejlesztése
  • Modern Mintaüzem Program folytatása
  • Evolúció- Megújulást és generációváltást segítő program, melynek célja a generációváltás előtt álló, vagy válságba került vállalkozások hazai kézben maradjanak, fenntartva a munkahelyeket.

A hazai ESG törvény alapján az MGFÜ fő feladatai:

  • kkv-k felkészítése ESG fenntarthatósági szempontú átvilágítási kötelezettségek teljesítésére
  • felmérések, kutatások készítése
  • adatgyűjtésre felkészítés
  • jelentések elkészítéséhez segítségnyújtás
  • azoknak a tevékenységeknek a fejlesztése, amelyek hozzájárulnak jobb ESG minősítés eléréséhez.

Cél, hogy a nagy autógyártóknak egyre több hazai beszállítója legyen

– tette hozzá Nagy Márton.

A hazai kisebb vállalatokat segíteni kell az ESG fejlesztésekkel, az ehhez kapcsolódó hiteligényléseknél, illetve az ESG fejlesztéseknél

– fogalmazott.

Szabados Richárd, az MGFÜ ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón kifejtette: a 2030-ig tartó kkv-stratégia felülvizsgálata lezajlott, 84 célt azonosítottak, ennek közel a negyedét viszi az ügynökség.

Mint mondta, céljuk jobban összefogni a vállalkozásfejlesztést célul kitűző szervezeteket, illetve szeretnének létrehozni egy egykapus online ügyintézési oldalt a VALI fejlesztésével, illetve a későbbiekben pedig egy digitális hiteligénylő platform is létrejön.

Az EU-s forrásokhoz kapcsolódnak a GINOP Plusz keretében többek között – a fent említetteken túl - energiahatékonyságú projektekkel is, tanácsadással és cégutódlással kapcsolatban is.

A reptér vásárlásával kapcsolatban kérdésre válaszolva elmondta: viszonylag gyorsan halad az ügy figyelembe véve, hogy mekkora a tranzakció mérete, a teljes eszközállomány hatalmas, és az ügy is bonyolult, mert a hitelezőkkel is meg kell egyezni.

Az inflációval kapcsolatos kérdésre válaszolva Nagy Márton kifejtette: az üzemanyagár továbbra is fontos, a kormány ezt továbbra is tárgyalja a MOL-lal és az Ásványipari Szövetséggel.