Navracsics Tibor: Mi magunk vagyunk az Európai Unió

Hírek2024. feb. 1.MTI

Magyarország az uniós források egyik leghatékonyabb felhasználója, azokat nemes és jó célokra használja, olyan célokra, amelyek nemcsak a helyi közösségeket erősítik, nemcsak az ott élőknek jelentenek segítséget, hanem az egész Európai Uniót erősítik - mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a megújult tornyospálcai református közösségi ház átadásán.

Navracsics Tibor a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei településen hangsúlyozta: "amennyire erősek a mi közösségeink, annyira lesz erős az Európai Unió.

Ezért ezek a beruházások nem a mi magánügyeink, hanem európai közügyek, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az Európai Unió - reményeink szerint rövidesen - ismét a sokféleséget tisztelve, azt alapul véve működő közösséggé válik".

A hitünk megtartása, hagyományaink ápolása, a közösségiség megerősítése nemcsak nemzeti virtus, hanem hozzájárul az Európai Unió megtartóképességéhez - jelentette ki a miniszter.

Hozzáfűzte, az átadott közösségi ház is az európai kultúra és az Európai Unió megtartását szolgálja, hiszen "az ilyen közösségek őrzik a kultúrát".

Navracsics Tibor úgy fogalmazott: azok a politikusok, akik elvitatják Magyarország jogát az uniós forrásokhoz, akik meg akarják akadályozni, hogy megkapja ezeket a forrásokat, magát az Európai Uniót is gyengítik, hiszen "mi magunk vagyunk az Európai Unió".

Emlékeztetett az Európai Unió jelszavára, amely "Egység a sokféleségben".

Mint mondta, ez a sokféleség lélegezteti az unió közösségét, ennek a sokféleségnek részei a helyi közösségek is, amelyek, őrizve hagyományaikat, megtartva a hitüket az európai kultúra részeként hozzáadnak valamit az európai közösséghez.

Kifejtette: az Európai Unió nem csak jogszabályok és intézmények összessége.

Nem tud fönnmaradni, ha nem állnak mögötte azok a közösségek, amelyek hisznek az európaiságban, fenntartják az európai kultúrát, megtartják a hitet és ezáltal az unió nemzeteit.

Minden közösségi színtér hozzájárul Európa erejéhez - hangoztatta a miniszter a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei településen.

Az kívánta a helyieknek, hogy használják egészséggel a közösségi házat és közösségeik hitben gyarapodva "Európa tartóoszlopai" maradhassanak.

Az átadóünnepség előtt a Tornyospálcai Református Egyházközség Presbitériuma hálaadó istentiszteletet tartott a Tiszántúli Református Egyházkerület intézményeiben megvalósult energetikai beruházásokért, amelyen igét hirdetett Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.