Nem bízunk az ATM-ekben, ha nagyobb összegről van szó

Hírek2024. márc. 26.Növekedés.hu

Az év végén tovább bővült az ATM-es készpénzbefizetések száma és összege, miközben a pénztáraknál az adatok csökkenést mutattak. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb összesítéséből az látható, hogy az ATM-es befizetések száma a negyedik negyedévben majdnem 50 százalékkal meghaladta a pénztári ügyletekét, de a nagyobb összegeket továbbra is az utóbbiaknál fizették be az ügyfelek. A teljes évet tekintve 2023-ban az ATM-en keresztül befizetett készpénz értéke elérte a 2957 milliárd forintot, ami a befizetések darabszámát tekintve 18 százalékos növekedés 2022-höz képest.

Egyre több ügyfél használja készpénzbefizetésre az ATM-eket. A funkció népszerűségét jelzi, hogy a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint ezeknek a tranzakcióknak a száma 2023 negyedik negyedévében megközelítette a 3 millió 560 ezret, ami a megelőző év azonos időszakához képest több mint 18 százalékos növekedésnek felel meg. A befizetett összeg is jelentősen emelkedett, tavaly, az utolsó három hónapban elérte a 777 milliárd forintot, ez éves szinten 12 százalékos növekedést jelent. Az ügyfelek 2023-ban 13,6 millió alkalommal 2957 milliárd forint készpénzt fizettek be az ATM-ek használatával, ami 2022-höz viszonyítva 24, illetve 18 százalékos bővülés. 

Az ATM-ek fontos előnyei közé tartozik a kényelem, a biztonság, a folyamatos elérhetőség, valamint a gyorsaság. Az ügyfelek sorban állás nélkül, a nap 24 órájában tudnak készpénzt befizetni a saját vagy az általuk kiválasztott OTP-s bankszámlára. Bankunk folyamatosan arra törekszik, hogy egyre jobb, kényelmesebb és egyszerűbb megoldásokkal támogassa ügyfeleit pénzügyeik intézésében

– mondja Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsment vezetője

Miközben az ATM-es készpénzbefizetések száma és összege 2023-ban nőtt, a hitelintézetek hagyományos pénztáraiban visszaesett a forgalom. Az MNB összesítése szerint a készpénzbefizetések száma 2023 negyedik negyedévében 10, az összege pedig 15 százalékkal csökkent a megelőző év azonos időszakához képest. A pénztárakban történő készpénzbefizetések során az előző évhez képest az ügyfelek 2023-ban továbbra is több mint 3,5-szer annyi készpénzt fizettek be, mint az ATM-ek használatával.

Az adatok azt mutatják, hogy bár az automaták által biztosított készpénzbefizetés népszerűsége folyamatosan erősödik, – többek között amiatt, hogy a szolgáltatás folyamatosan elérhető a hivatali órákon túl is – azonban a nagyobb összegeket még mindig a szolgáltatók pénztáraiban fizetik be az emberek.