Nem fogadja el a bérjavaslatot az orvosi kamara

Hírek2020. okt. 5.H. É.

Több ponton kifogásolja az orvosi fizetések emeléséről szóló törvényjavaslatot az érdekképviselet.

A Kásler Miklós emberi erőforrás miniszterhez, mint a törvényjavaslat előterjesztőjéhez intézett levelében a MOK kifogásolja, hogy a tervezett orvosi bértábla lehetőséget biztosít a differencinálásra, még pedig lefelé is. A kamara vezetői emlékeztetnek: Orbán Viktor a hétvégi megbeszélésen az érdekképviselet által januárban kidolgozott bértáblát alapbérként fogadta el, ezért az attól való eltérés a megállapodással ellentétes és ezért elfogadhatatlan.

Ha - mint írják -, az Emmi ragaszkodik a 40 százalékos differenciáláshoz, akkor a MOK által javasolt alapbéreket 20 százalékkal növeli kell.

Az érdekképviselet azzal sem ért egyet, hogy a bértábla nem kezeli a képesítésbeli különbségeket, így nem preferálja egyebek mellett a tudományos fokozat megszerzését. 

A levélben hangsúlyozzák, hogy

bár a másodállás korlátozásával, mint elvvel egyetértenek, annak szabályait szerintük kormányrendeletben kell rögzíteni, hogy az engedélyeztetés ne az elbírálók egyedi döntéseitől függjön.

Hozzáteszik: ha a kormány komolyan gondolja, hogy egy lépésben, felkészülési idő nélkül megszünteti az úgynevezett személyes közreműködés lehetőségét - ami egy speciális foglalkoztatási jogviszony az egészségügyben -, azzal számos intézményben komoly működési zavart okozhat. A patológusok és az aneszteziológusok jellemzően ilyen szerződéssel dolgoznak a közszférában.

A MOK végül aggodalmát fejezi ki a jogszabály-tervezet hatályba lépését illetően is. Mint írják, ha az valóban élesede november 18-án, kérdés, hogy addigra el tudnak-e készülni a végrehajtási rendeletek, és fel tud-e készülni az ellátórendszer egy ekkora horderejű változásra.