Nőtt a foglalkoztatottak száma és a munkanélküliségi ráta is az Egyesült Államokban

Hírek2023. szept. 1.MTI

Augusztusban a vártnál több munkahely létesült az Egyesült Államok nem mezőgazdasági ágazataiban, a munkanélküliségi ráta viszont a tavalyi év eleji szintre emelkedett vissza a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics (BLS) pénteki jelentése alapján.

Az Egyesült Államok nem mezőgazdasági ágazataiban augusztusban 187 ezer új munkahely létesült, több a 187 ezerről utólag 157 ezerre lefelé módosított júliusi értéknél és meghaladva a 170 ezres augusztusi várakozásokat is.

A növekedés ellenére is augusztus már a harmadik egymást követő hónap, amikor 200 ezernél kevesebb munkahely létesült, jelezve a munkaerőpiaci kínálat gyengülését, ami pedig jórészt a Federal Reserve inflációellenes céllal végzett kamatemeléseinek tulajdonítható.

A foglalkoztatás továbbra is növekvő tendenciát mutatott az egészségügyben, a szabadidős és vendéglátóiparban, a szociális segélyezésben és az építőiparban. A szállítás és raktározás területén viszont csökkent a foglalkoztatás.

A munkanélküliségi ráta augusztusban 0,3 százalékponttal 3,8 százalékra, 2022 bebruárja óta a legmagasabbra emelkedett a júliusi 3,5 százalékról. Augusztusra szakértők a júliusival megegyező 3,5 százalékos munkanélküliséget vártak.

A munkanélküliek száma 514 ezerrel 6,355 millióra nőtt, a foglalkoztatási szint pedig 222 ezerrel 161,484 millióra emelkedett.

Az úgynevezett U-6-os munkanélküliségi ráta, amelybe azok is beletartoznak, akik dolgozni szeretnének, de felhagytak a kereséssel, valamint azok, akik részmunkaidőben dolgoznak, mert nem találnak teljes munkaidős állást, augusztusban 7,1 százalékra, 2022 májusa óta a legmagasabbra emelkedett a júliusi 6,7 százalékról.

A munkaerő-piaci részvételi arány 62,8 százalékra emelkedett 62,6 százalékról, ami 2022 februárja óta a legmagasabb érték.