Szoros küzdelemben Erdogan nyerte a török választások második fordulóját 

Hírek2023. máj. 28.MTI, Növekedés.hu

Számolják a szavazatokat Törökországban az elnökválasztás második fordulójában, este hétkor a szavazóurnák közel 98 százalékának felbontása után Recep Tayyip Erdogan elnök vezet 52,16 százalékkal, az ellenzéki Kemal Kilicdaroglu 47,84 százalékon áll - az állami Anadolu hírügynökség szerint.

Harmadszorra is elnökké választottákk Recep Tayyip Erdogant, bár most először a második fordulóban is meg kellett küzdenie, az első fordulóban ugyanis nem sikerült elérnie a szavazatok 50 százalékát.

A második fordulóban a szavazatok 52,16 százalékát kapta, az ellenzési közös jelölt, Kemal Kilicdaroglu 47,84 százalékot.

Erdogan 2003 óta háromszor töltötte be a miniszterelnöki pozíciót, 2014-től pedig Törökország elnöke, most választották meg harmadszorra.A részvételi arány a második fordulóban 85 százalék körül alakult, 54 millióan járultak az urnákhoz a koraeste közölt hírek szerint.

A szoros eredmény elsősorban a gazdasági gondoknak - magas infláció, a líra gyengülése, stb.-, illetve a februári földrengés rossz kezelésének tudható be.

A második forduló egyik legfontosabb kampánytémája ennek ellenére a szíriai menekültek hazaküldésének kérdése volt.

A 18. életévüket betöltött állampolgárok helyi idő szerint 17 óráig (közép-európai idő szerint 16 óráig) járulhattak az urnákhoz. A török hatóságok mintegy 64 millió 164 ezer választópolgárt vettek nyilvántartásba, 60 millió 745 ezret belföldön, 3 millió 419 ezret pedig külföldön.

A második fordulóban csaknem 50 ezren először élhettek a voksolás lehetőségével. Második forduló azért volt szükséges, mert a május 14-i első fordulóban egyik indulónak sem sikerült abszolút többséget szereznie. Vasárnap már csak a legjobban szereplő két jelölt méretteti meg magát.

Az első fordulót Erdogan nyerte meg a szavazatok 49,52 százalékával.

Erdogan török elnök, a kormányoldali pártszövetségnek, a Nép Szövetségének elnökjelöltje szavazni készül a török elnökválasztás második fordulójában Isztambulban 2023. május 28-án. Erdogan török elnök, a kormányoldali pártszövetségnek, a Nép Szövetségének elnökjelöltje szavazni készül a török elnökválasztás második fordulójában Isztambulban 2023. május 28-án. MTI/EPA/Reuters pool/Murad Sezer

Kilicdaroglu, aki a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke, a szavazatok 44,88 százalékát szerezte meg.

Továbbra is pártszövetség áll mindkét jelölt mögött, nem csupán párt. Erdogant a Nép Szövetsége, Kilicdaroglut pedig a hatpárti Nemzet Szövetsége támogatja.

Az államfőválasztás harmadik helyezettje, Sinan Ogan bevándorlásellenes politikus, aki május 14-én 5,17 százalékot kapott,

a héten arra szólította fel híveit, hogy Erdogant támogassák a második fordulóban.

Érvelése szerint Törökország végrehajtó elnöki rendszerében a stabilitás fontos alapja, hogy a köztársasági elnökség és a parlament ugyanazon szövetség irányítása alatt álljon.

Ugyanis a szintén május 14-én tartott egyfordulós parlamenti választáson az Erdogan-vezette kormánypárt, az iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) az elért 35,61 százalékkal 268 képviselői mandátumhoz jutott a 600 fős törvényhozásban, míg Kilicdaroglu pártja, a CHP a voksok 25,33 százalékát gyűjtötte be, ami 169 parlamenti helyet biztosított a pártnak.

A napokban a bevándorlóellenes Győzelem Pártja, amely a parlamenti választáson 2,23 százalékot kapott, bejelentette: Kilicdaroglut fogják támogatni.

A külföldön élő törökök május 20. és május 24. között szavazhattak Törökország külképviseletein, de a török vámkapuknál, tehát a nemzetközi repülőtereken és az ország határállomásain vasárnap délután 17 óráig még ők is voksolhattak.

Kilicdaglu elismerte vereségét, és közölte: tovább folytatja a harcát ellenzékben.

Az új összetételű parlament junius 1-én ülésezik először.