Nyugati nyitás: Kína átmeneti vízummentességet ad Magyarországnak

Hírek2024. márc. 7.MTI/F. P.

Kína vízummentességet ad hat európai országnak, de van egy bökkenő: a schengeni terület országainak nem érdemes külön vízumot adni, mert viszonozni csak együtt tudják.

Kína már az ősz folyaman vízummentességet biztosított néhány európai és ázsiai ország számára kísérleti jelleggel, hogy bővítse idegenforgalmát. Most hat európai ország: Svájc, Írország, Magyarország, Ausztria, Belgium és Luxemburg állampolgárainak biztosítanák a vízummentességet március közepétől.

Hogy miért csak egyes országokra vonatkozik ez, miért nem a schengeni terület egészére, azt nem indokolták, ugyanakkor viszonossági alapon csak a zóna egésze adhat vízummentességet bármely más állam polgárainak. A kínai külügyminiszter azt reméli, hogy több ország is vízumkönnyítéseket vezet be a kínai állampolgárok számára.

Vang Ji egyúttal bírálta is az EU-: "Az, hogy az Európai Unió egyszerre partnerként, versenytársként és rendszerszintű riválisként bélyegzi meg Kínát, nem felel meg a valóságnak és nem is fenntartható" - mondta, hozzátéve, hogy ez csak zavart okoz és akadályokat gördít a kétoldalú kapcsolatok útjába.

"Olyan ez, mintha egy útkereszteződéshez hajtanánk, és egyszerre lennének bekapcsolva a piros, a sárga és a zöld lámpák. Hogyan lehet továbbhajtani?" - fogalmazott.

Vang szerint "Kína és az Európai Unió között nincsenek alapvető érdekellentétek vagy geopolitikai stratégiai ellentmondások, és a két fél közös érdekei messze felülmúlják a különbségeket" - hangsúlyozta, majd hozzátette, hogy egy erős Európai Unió Kína hosszú távú érdeke; egy erős Kína pedig az Európai Unió alapvető érdeke is.