Olcsó lett az olaj - az ok Kína 

Hírek2022. nov. 21.Növekedés.hu

Rossz hírek érkeztek Kínából, de csak délutánra gyorsult fel az esés, már közel 5 százalék a mínusz - írja VG.

Nyolcvan dollár alatti hordónkénti árfolyamon kereskednek hétfő délután az amerikai típusú (WTI) nyersolajjal - írja a VG. Két hete még 94 dolláron jártak a jegyzések, 80 dollár alatt pedig utoljára szeptemberben. Késő délután a dollár erősödése rátett a folyamatokra, közel 5 százalékos mínuszba kerültek a jegyzésárak.

A The Wall Street Journal  szerint a hétfői árcsökkenés kiváltó oka, hogy megrekedt a kínai „nyitás”: ahol május óta először követelt halálos áldozatokat a koronavírus-járvány, a világ második legnagyobb gazdaságának óvatos nyitása így elhúzódik – írta meg a VG is. Ha Pekingben zárójelbe kell tenni a járványügyi ellenőrzések enyhítését, az azzal fenyeget, hogy az olaj- és a kőolajtermékek, például a gázolaj iránti kereslet is megakadhat. 

Szintén az olajárcsökkenés mellet szól, hogy továbbra is kamatemelések várhatók a Federal Reserve-től – ami recesszióba taszíthatja az Egyesült Államokat –, annak ellenére, hogy az inflációs nyomás már kezd enyhülni, miután nyáron 40 éves csúcsot döntött a fogyasztói árindex emelkedése. A WTI árfolyama már alacsonyabb mint Ukrajna lerohanása előtt.