Orbán: Az idő az oroszoknak dolgozik, nem adtunk pénzt fegyverre Ukrajnának

Hírek2024. feb. 2.Sz.A.

Mi a béke oldalán vagyunk, az 50 milliárd euró, amit most megszavaztunk az EU-ban, arra megy, hogy ne omoljon össze az ukrán gazdaság - mondta el Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Az idő az oroszok oldalán van, akkor miért folytatjuk a háborút? - tette fel a kérdést a miniszterelnök. Hangsúlyozta: továbbra sem küldünk sem fegyvert sem fegyverre vonatkozó pénzt Ukrajnának, a tegnap megszavazott összeg nem fegyverekre, hanem arra megy, hogy ne omoljon össze az ukrán gazdaság, kapjanak az idősek nyugdíakat, az állami dolgozók pedig béreket.

A tegnapi találkozó sikerének nevezte, hogy a nagyokkal meg lehetett állapodni arról, hogy fegyvert nem küldünk, és a mi pénzünk nem kerül Ukrajnába.

Kiemelte, hogy a tárgyalások közben gazdatüntetések zajlottak Brüsszelben, alig lehetett aludni, elállták a szálloda bejáratát is. A gazdák elsősorban az ukrán agrártermékek, elsősorban a gabona behozatala miatt tüntettek, a magyaroktól és a lengyelektől pedig azt kérik, hogy ne engedjék be a gabonát. 

Kérdésre válaszolva elmondta, senki nem tud biztosat arról, hogyan jutottunk el addig, hogy a támogatások egyre nagyobbá váltak Ukrajna számára. 

Teljes félreértésnek nevezte, hogy az ukránok az Európai Unióért harcolnának, és az oroszok bemasíroznának Berlinbe. Az Amerika-barát kormányok hangja lett erősebb, ebből arra lehet következtetni, hogy az európai és az amerikai szempontok összekeverednek, és az amerikai álláspont kerül előtérbe.

Béke akkor lesz, ha Brüsszelben változás történik

- tette hozzá a kormányfő.

Több vitánk is van Brüsszellel: ilyen például az LMBTQ, a migráció, a rezsitámogatás és a banki hitelkamatok kérdése.

Hangsúlyozta:

Mint minden vitában, vannak eszközök a brüsszeliek kezében, de a miénkben is. Ők 26-an vannak, mi egyedül, mi is tudunk kellemetlenséget okozni nekik, de jobb megegyezni, mint veszekedni.

Kiemelte: ha Magyarország továbbra is használja a vétójogát, akkor a magyarok nem kapták volna meg a pénzüket, az ukránok pedig - 26 tagállam szavazásával - megkapta volna a tegnap megszavazott pénzt.

Nagyon könnyen bekövetkezhet az Európai Parlament-i választások során, hogy elzavarhatják a brüsszeli vezetőket a következő választásokon - fűzte hozzá Orbán Viktor.

Nem tartunk igényt arra, hogy a szomszéd szlávok megmondják egy ezer éves országnak, hogy mit tegyen. Magyarország szuverén ország, továbbra is a magyar érdekeket védjük

- tette hozzá.

Több mint ezer magyar iskolában tanulnak ukránok, és több ezer embernek adunk munkát, úgyhogy hátrébb az agarakkal - mondta a magyar-ukrán kapcsolatokról szóló kérdésre válaszolva.

Az Ukrajnában élő magyar kisebbség ügyében elmondta: a nyelvhasználat kérdésében a kinti őshonos magyarok azt mondják, hogy "hiszik, ha látják", betartják-e az ukránok a most tett ígéreteiket.