Orbán Viktor: Az Európai Bizottság újabb súlyos százmilliárdok befizetését kéri a tagállamoktól

Hírek2023. jún. 29.MTI

"A csőd szélére sodorták az Európai Uniót. Tudni akarjuk, kik felelnek ezért!" - közölte a miniszterelnök csütörtökön a Facebook-oldalán.

Orbán Viktor a bejegyzésben közzétett videóban arról beszélt, hogy Brüsszelben hamarosan kezdődik az európai uniós tagállamok vezetőinek csúcstalálkozója.

Egyetlen dolgot kérdez most itt Brüsszelben mindenki: hová lett a pénz?

- mondta.

Ugyanis - folytatta a kormányfő - az Európai Bizottság benyújtott egy költségvetésmódosítási javaslatot: "újabb súlyos százmilliárdok" befizetését kéri a tagállamoktól.

Orbán Viktor szavai szerint adódik a kérdés, hogy jöhetett létre ez a helyzet, hogyan sodorhatták a csőd szélére az Európai Uniót.

A nagyobb tételeket sorolva ismertette: 50 milliárd eurót akarnak kérni a tagállamoktól, hogy odaadhassák Ukrajnának, "miközben azzal a pénzzel sem tudnak elszámolni, amit eddig adtunk".
Sok pénzt akarnak a tagállamoktól, hogy ki tudják fizetni a korábban felvett európai uniós hitelek kamatait - tette hozzá.

Orbán Viktor megjegyezte: ezek azok a hitelek, amelyekből ezidáig Lengyelország és Magyarország "egyetlen fityinget sem látott".

A miniszterelnök frivolnak nevezte, hogy még több pénzt akarnak tőlünk a migrációra, de nem a határvédelemre, hanem hogy behozhassák a migránsokat és "természetesen magukról sem feledkeztek meg: eurómilliárdokat kérnek a brüsszeli bürokraták fizetésének emelésére".

Orbán Viktor kijelentette: a magyar álláspont világos, először tudni akarjuk, mire költötték el "azt a rengeteg pénzt, amit eddig adtunk".

Utána választ várunk arra a kérdésre: kik felelősek azért, hogy a csőd szélére jutott az Európai Unió

- zárta szavait.