Orbán Viktor Türkmenisztánban tárgyal - Fotó

Hírek2023. jún. 9.MTI

A magyar delegáció tagja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Csák János kulturális és innovációs miniszter, Lantos Csaba energiaügyi miniszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is.


Asgabat, 2023. június 9. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Serdar Berdimuhamedow türkmén elnök (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Asgabatban 2023. június 9-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor csütörtök este Gurbanguly Berdimuhamedow-val, a Türkmén Nemzeti Tanács elnökével közös munkavacsorán vesz részt.

Pénteken kerül sor Orbán Viktor miniszterelnök és Serdar Berdimuhamedow türkmén elnök plenáris tárgyalására, amit együttműködési megállapodások aláírása és közös sajtónyilatkozat követ - ismertette a tervezett programot Havasi Bertalan.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország a jelenlegi európai energetikai válság egyik lehetséges megoldásaként tekint Türkmenisztánra.

Aláhúzta: az ukrajnai háború és az európai uniós szankciók krízist eredményeztek, amelynek megoldása elsősorban újabb energiaforrások bevonásával képzelhető el.

Ennek kapcsán leszögezte, hogy Türkmenisztánban jelentős földgázmezők vannak, viszont hiányoznak a megfelelő szállítási útvonalak Európa felé.Magyarország rendkívüli módon érdekelt az infrastruktúra kiépítésében, hogy a türkmén földgázt is be lehessen vonni az európai és esetleg a magyar energiamixbe - tudatta.