Orbán Viktor: Három fő feladat van a gazdaságban

Hírek2023. aug. 18.MTI

A miniszterelnök több mint egy tucat hivatalos kétoldalú találkozón vesz részt a budapesti atlétikai világbajnokság és az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmával - erről Orbán Viktor pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt. A munkahelyek megvédését, az infláció letörését és a bérek növelését nevezte a legfontosabbaknak a magyar gazdaság szempontjából.

A kormányfő elmondta: a következő napokban Budapestre jön a török elnök, a szerb elnök és a katari emír is.

Hozzátette: Magyarország "politikai barátai" is itt lesznek a közép-ázsiai térségből, így Azerbajdzsánból, Üzbegisztánból, Kirgizisztánból és Türkmenisztánból, valamint nagyon sok üzletember érkezik a világ minden tájáról, elsősorban Nyugat-Európából és Kínából.

Jelezte: politikai és üzleti tárgyalásokat is folytatnak, és miniszterelnökként, több mint egy tucat hivatalos kétoldalú találkozója lesz augusztus 20-a és a világbajnokság alkalmával.

Az olyan események, mint az atlétikai világbajnokság, azt üzenik a világnak, hogy Budapest egy olyan nemzetnek a fővárosa, ahová "el kell jönni" - jelentette ki.

A miniszterelnök hangsúlyozta, a sportesemények gazdaságilag is nagyon fontosak és pénzt hoznak, de ami ennél fontosabb, fókuszálják a világ figyelmét.

Magyarország megrendezte a vizes világbajnokságot, a labdarúgó Európa-bajnokságot, az Európa Liga-döntőt, most pedig kezdődik az atlétikai vb, emellett "karnyújtásnyira vagyunk egy Bajnokok Ligája döntő megrendezésétől", és ezek mind ide irányították a világ figyelmét - emlékeztetett.

Úgy érezheti a világ, hogy aki nem volt itt, az kimaradt valamiből, az atlétikai világbajnokság ebbe a sorba illeszkedik

- mondta Orbán Viktor, aki megköszönte a sportesemény megrendezésében résztvevő szervezők és önkéntesek munkáját.

A munkahelyek megvédését, az infláció letörését és a bérek növelését nevezte a legfontosabbaknak a magyar gazdaság szempontjából.A miniszterelnök az interjúban elmondta, a kormány szerint az európai és a magyar gazdaság működését is meghatározza az orosz-ukrán háború, amelynek ha vége lenne, az európai és a magyar gazdaság is a "szebbik arcát" tudná mutatni.

A kormány dolgozik, így várhatóan a gazdasági növekedés terén is visszaáll az ország az idei harmadik és negyedik negyedévben a megfelelő pályára, ahogy az infláció esetében is - mondta.

Hozzátette: a harmadik negyedév már érezhetően jobb, mint a másodikElmondta azt is, az év végére a reálbérek és a növekedés tekintetében "egy pozitív nullát" szeretne elérni, vagyis az év második felében bekövetkező béremelések ellensúlyozhatják mindazt a rosszat, ami az év első felében történt.

A kormányfő kifejtette: bár az első negyedév mindenkinek nehéz volt, a magyar gazdaság jól állta a sarat, a munkanélküliségi adatok nem estek vissza.Rámutatott arra is, hogy a jövő évi költségvetés 6 százalékos inflációval számol, de ez akár 5 százalékos is lehet jövőre.

Elmondta, ebben a helyzetben a kormánynak meg kell védenie a munkahelyeket, amivel nem áll rosszul, sőt 70-80 ezer betöltetlen álláshely van az országban.

Orbán Viktor fontosnak nevezte az infláció letörését, ebben radikális eszközökhöz nyúlt a kormány. Az árspekuláns multikat erővel kell rákényszeríteni arra, hogy abbahagyják az indokolatlan áremelést - jelentette ki.

Elmondta azt is, augusztus végére általános vélemény lesz, hogy a kormány el fogja tudni érni az évvégi egy számjegyű inflációt.

A miniszterelnök azt mondta, az infláció elleni küzdelem után jön a növekedésért folytatott küzdelem, amit össze kell kötni a béremeléssel.A magas árak ellen két módon lehet védekezni: az infláció letörésével és a bérek emelésével - közölte, hozzátéve: a kormány a családokat akarja megvédeni.