Oroszország a NATO elleni háborúra készül

Hírek2024. feb. 14.Növekedés.hu

Ez történt az ukrán háború 720-dik napján:

- Oroszország egy lehetséges fegyveres konfliktusra készül a nyugati országokkal a következő évtizedben - állapította meg az észt Hírszerző Szolgálat egy kedden közzétett jelentésében.

"A Kreml gondolkodásmódja szerint nemcsak az ukránok ellen harcolnak, hanem a választott útjuk az egész "kollektív Nyugattal" való hosszú távú konfrontációt foglalja magában" - mondta Kaupo Rosin, az észt titkosszolgálat vezetője.

Az észt hírszerzés egy jelentős változást is jelzett az orosz hadseregben: a NATO-tag Finnország ellen irányuló leningrádi és moszkvai katonai körzetek megalakítását.

Azt is megjegyezték, hogy Oroszország azt tervezi, hogy 2026-ra 1,15 millióról 1,5 millióra bővíti hadseregét, felkészülve egy esetleges konfliktusra a NATO-val.

- Orosz bombázásokban meghalt három ember, köztük egy gyermek kedden a kelet-ukrajnai Donyeck város közelében - közölte a helyi tanács. A csapások kilenc lakóházat és egy kórházat értek a frontvonaltól mintegy 20 kilométerre nyugatra fekvő Selydove városában. 

- Az orosz állami hírek szerint Ukrajna kilenc drónt indított az oroszországi Belgorod és Voronyezs régiók, valamint a Fekete-tenger felett. A jelentés szerint az összes drónt elfogták.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözölte az amerikai szenátus szavazását, amely 61 milliárd dolláros segélyt hagyott jóvá Ukrajnának, és szavazásra továbbította azt a képviselőháznak. 

A szenátus demokrata többségű vezetője, Chuck Schumer kijelentette, hogy biztos abban, hogy a törvényjavaslat - amely Izraelnek és más szövetségeseknek is segítséget nyújt - a republikánusok és a demokraták támogatásával átmenne a Házon, ha szavazásra kerülne sor, és felszólította a képviselőház vezetőit, hogy cselekedjenek helyesen.

- A képviselőház elnöke, Mike Johnson arra a kérdésre, hogy tervezi-e a törvényjavaslatot szavazásra bocsátani, azt mondta:

"Természetesen nem", és azt sugallta, hogy a képviselők más ügyekkel vannak elfoglalva.

Az Ukrajnát támogató republikánusok és demokraták azonban kikényszeríthetnék a szavazást, ha elég sokan összefognának. Az amerikai elnök, Joe Biden sürgette a képviselőház tagjait, hogy hagyják figyelmen kívül Donald Trump hecckampányát, és hagyják jóvá a törvényjavaslatot.

- Anders Fogh Rasmussen, volt NATO-főtitkár szerint az Oroszországgal szembeni szankcióknak van hatásuk, de azokat ki kell terjeszteni és szigorúbban kell végrehajtani. Rasmussen szerint Ukrajna szövetségeseinek szigorítaniuk kell a szankciók betartatását.

Meg kell akadályozzák, hogy nyugati alkatrészek kerüljenek az orosz fegyverekbe, szigorítaniuk kell az orosz nehézipar elleni szankciókat, és a befagyasztott orosz vagyont Ukrajna javára kell felhasználniuk.

- David Cameron brit külügyminiszter arra fogja sürgetni a szövetségeseket, hogy növeljék a védelmi termelésüket Ukrajna megsegítése érdekében - közölte hivatala egy bulgáriai, lengyelországi és németországi diplomáciai körút előtt.

- Oroszország kedden rakétákkal és drónokkal támadta a közép-ukrajnai Dnyipro várost, megrongálva egy erőművet és elvágva a vízellátást a lakosok egy részétől - közölték ukrán tisztviselők.

- Moszkva körözési listára tette Kaja Kallas észt miniszterelnököt. Az orosz külügyminisztérium vádja szerint az államfő "leromboltatta a szovjet katonák emlékműveit". Kallas kijelentette, hogy nem hagyja magát elhallgattatni, és továbbra is határozottan kiáll Ukrajna mellett.

- Oroszország több mint 3000 tankot vesztett Ukrajnában. Ez a teljes háború előtti aktív állományának felel meg.

De a raktárakban elegendő régi páncélozott jármű van a pótlásra, bár ezeknek a minősége jóval gyengébb - közölte kedden egy vezető brit kutatóközpont, a londoni székhelyű Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS).