Románia GDP-arányos államháztartási hiánya 40 százalékkal nőtt az első fél évben

Hírek2023. júl. 26.MTI - Baranyi László, Bukarest

Románia 37,21 milliárd lejes (2886 milliárd forint) államháztartási hiánnyal zárta az első fél évet, ez a bruttó hazai termék (GDP) 2,34 százalékát teszi ki, és több mint 40 százalékkal meghaladja a tavalyi első hat hónapban feljegyzett 1,67 százalékos GDP-arányos hiányt - derült ki a bukaresti pénzügyminisztérium szerdán közzétett adatsorából.

Az Agerpres hírügynökség által szemlézett adatok szerint a költségvetési bevételek 12 százalékkal 242,74 milliárd lejre nőttek, míg a kiadások 279,96 milliárd lejt tettek ki, és 16,5 százalékkal voltak magasabbak a tavalyi év azonos időszakához mérten.

A román kormány az idén 4,4 százalékos államháztartási hiánnyal számol, miután tavaly a hiány a GDP 5,68 százalékát tette ki.

Romániában a költségvetési törvényben előirányzottnál magasabb deficit visszaszorítása érdekében újabb takarékossági intézkedéseket tervez a szociálliberális kormánykoalíció. Az államháztartás bevételeinek növelését célzó elképzelések között a minimálbér és a jövedéki adó emelését, az adókedvezmények csökkentését és a kedvezményes áfakulcsok kivezetését fontolgatja, döntés azonban még nem született erről.