Romlottak a német ipar exportvárakozásai

Hírek2023. jún. 27.Növekedés.hu

Romlottak a német ipar exportvárakozásai júniusban a müncheni egyetem Ifo gazdaságkutató intézetének kedden közzétett adatai alapján.

A német exportőrök körében jelentősen romlott a hangulat: az Ifo (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) exportvárakozásokat számszerűsítő hangulatindexe júniusban mínusz 5,6 pontra csökkent a májusi 1,0 pontról.

A német piacon tapasztalható gyenge belföldi kereslet mellett mostanra külföldről is kevesebb megrendelés érkezik

nyilatkozta Klaus Wohlrabe, az ifo felmérésekért felelős vezetője.

Az iparágak többsége az export visszaesésére számít a következő három hónapban. Jelentős növekedést csak a ruhagyártók és az italgyártók várnak. Eközben az élelmiszeriparban a növekedés hónapjai után a vállalatok jelenleg a nemzetközi értékesítés visszaesésére számítanak.

A fémipar kilátásai is lényegesen rosszabbak. Ugyanez vonatkozik a bútoriparra is, amelynek részben az építőipar gyenge teljesítménye okoz veszteséget.

Egy évvel ezelőtt, 2022 júniusában 4,4 ponton állt a német exportőrök üzleti várakozásait számszerűsítő index értéke.

Idén januárban 4,0 ponttal kezdett az ifo intézet exportágazati hangulatindexe, tavalyi mélypontját szeptemberben, mínusz 5,1 ponton érte el, a logisztikai problémák mellett elsősorban a nagyfokú geopolitikai bizonytalanság miatt.