Spórol az ország: két ábrán a magyar energiafogyasztás látványos csökkenése

Hírek2023. feb. 21.Növekedés.hu

Az elmúlt években többnyire a földgáz- és villamosenergia-fogyasztás folyamatos növekedését láthattuk. Tavaly azonban megfordult a trend. Két ábrán mutatjuk, mennyit spórolt az ország.

A gazdaság növekedésével párhuzamosan természetes folyamat, hogy valamelyest növekszik egy ország energiafelhasználása. Így volt ez Magyarország esetében is, habár a koronavírus-járvány miatti ideiglenes üzemleállások és lezárások 2020-ban már egyszer visszavetették a fogyasztást. A 2021-es év azonban újabb csúcsokat hozott az energia felhasználás tekintetében. 

A növekvő trendek azonban 2022-ben megfordultak. Az ukrajnai háború okozta piaci bizonytalanság miatt elszálló energiaárak és a hazai rezsivédelmi szabályok módosulása következtében az év közepétől látványosan visszaesett az ország energiafogyasztása. Fontos kiemelni, hogy a spórolást az alapvetően enyhe időjárás is segítette, hiszen így sokan ki tudták tolni a fűtés megkezdésének időpontját.

A változás a földgáz esetében az őszi hónapoktól igazán látványos. Októbertől nagyon jelentős mértékben visszaesett a fölgázfelhasználás az előző év azonos időszakához képest:

Gázfogyasztás Magyarországon 2020-2022Forrás: MTI

A villamosenergia-fogyasztás arányaiban ugyan nem csökkent olyan jelentősen, mint a földgáz-felhasználás, de ebben az esetben is érzékelhető a különbség a 2021-es értékekhez képest:

Villamosenergia-fogyasztás Magyarországon 2020-2022Forrás: MTI